Från Handlargolvet vecka 39

Tror du att H&M-aktien kommer återhämta sig efter den senaste veckans fall?
Graf
  • Ja
    78 %
  • Nej
    22 %
Röstningen avslutad (77 röster)

Denna vecka har handeln på Stockholmsbörsen präglats av konjunkturoro i Europa efter svaga PMI-siffror från Tyskland och EMU-området. Frågan är nu om ECB kommer med ytterligare stimulanser. Det var något som ECB-chefen Draghi bland annat fick frågan om under måndagens utfrågning i EU-parlamentet. Från USA har vi fått negativ statistik över bostadsförsäljning, något sämre efterfrågan på varaktiga varor samt nya arbetslösa mer eller mindre i linje med förväntningar. Under veckan har även två ledamöter av FED-kommitén uttalat sig om konjunkturen samt tidpunkten för framtida räntehöjningar. Torsdagens stora fall på världens börser sammanföll med USA börsernas öppning och uppgifter från Ryssland där parlamentet arbetar med ett lagförslag att kunna konfiskera utländska tillgångar. Något form av svar på USAs och EUs sanktioner torde vara väntat men frågan är i vilken utsträckning och vad det betyder för framtiden.

På bolagssidan har ett lagförslag från Ryssland om att begränsa det utländska ägandet av media bolag ställt frågor om vad som händer med MTGs ägande i CTC. MTG-aktien har under veckan gått ned. Ett annat lagförslag denna gång från USA riktat mot att försvåra för amerikanska bolag att minska skattebördan genom att köpa utländska bolag och därefter flytta den juridiska hemvisten, skapat frågetecken kring Pfizers intresse för Astra Zeneca. Astra Zeneca-aktien gick ned kraftigt under tisdagen men har sedan hämtat sig en del. Pfizer har uttalat sig om att de nya skattereglerna inte påverkar deras intresse av att köpa utländska bolag. Intresset för Astra Zeneca finns fortfarande samtidigt som de även tittar på andra alternativ. Frågan är hur omfattande lagförslaget blir och om det exempelvis kommer att behandla andra typer av skatteupplägg förutom bolagsskatt, och därmed hur mycket stöd det finns för ett sådant förslag i den amerikanska kongressen.

Lastvagnsmarknaden har varit i fokus i veckan där bland annat MAN uttalat sig om en 15% minskning av den europeiska marknaden. Både Scania och Volvo pratar om sidledes försäljning medan Daimler tror på minskad försäljning i linje med tidigare prognoser. Ett antal bolag har under veckan haft kapitalmarknadsdagar. Millicom har fallit en del efter nedjusteringar av marginalmålen. Nordea har, efter presentation av hur läget är i den finska verksamheten, utvecklats starkt under veckan tillsammans med övriga bankaktier. Dock drabbades Nordea-aktien mest av de skandinaviska bankaktierna under torsdagens stora fall på börserna. Hennes och Mauritz presenterade på torsdagsmorgonen en stark rapport men som inte nådde upp till de högt ställda förväntningarna och aktien var ned ca 4%.

Trots stora indexrörelser under torsdagen och att VIX-index är upp ganska kraftigt (handlas nu kring 15.6) så har vi inte sett att prissättningen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna har rört sig annat än marginellt uppåt. Undantag förstås i de enskilda bolag som har haft stora rörelser exempelvis MTG. Prissättningen av H&M har trots den relativt stora kursrörelsen följt det vanliga mönstret av att man ställer ned volatiliteten efter att informationen blivit känd och osäkerhet minskat. Vi har mest sett säljare av nedsidesputtar vilket indikerar att förtroendet för bolaget finns kvar och att säljarna endast räknar med begränsad kursfall.

Veckans Vinnare
Nordea
SEB
Handelsbanken
Swedbank

Veckans Förlorare
Hennes och Mauritz
Ericsson
Volvo
Atlas Copco 

Större optionsaffärer
Volvo december 70, 77 puts, december 87 calls
Sandvik december 80 puts
Hennes & Mauritz december 285 puts, 320 calls 

Mest omsatta warranter utgivna av Handelsbanken denna vecka
VOL4J 85shb
VOL5E 90shb
VOL5A 80shb
HM 4J 330SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
MTG B
Lundin Mining SDB
SSAB A
H&M B

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
SHB A
ABB
Swedbank A
ICA

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
MTG B
Lundin Mining SDB
Elekta B
Husqvarna B

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
AstraZeneca
Tele2 Bb
SEB A
H&M B

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet