Från handlargolvet v 13

Den här veckan har marknaden haft fokus på centralbanker, i synnerhet Fed. Utdelningar har tyngt Stockholmsbörsen och det kommer fortsätta över två månader.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1340 - 1380 och är i skrivande stund ned ca 0,5 procent sedan förra veckan, OMXS30 har hämtat sig rejält från i februari då börsen hade backat 14 procent sedan årsskiftet. 

På tisdagen inleddes handelsveckan inleddes efter påskledigheten. Stockholmsbörsen stängde något upp och det var en avvaktande handel. Alla ögon låg på Yellen som på tisdagskvällen höll tal om USAs ekonomi, där Fed-chefen meddelade att endast gradvisa höjningar av styrräntan är att vänta på grund av de ökade riskerna i den globala ekonomin. 

Stockholmsbörsen steg liksom övriga Europabörser på onsdagen i spåren av Yellens uttalande som gör marknaderna allt mindre oroade för en räntehöjning i april och som även minskar sannolikheten för en höjning i juni. Särskilt råvarurelaterat, men även verkstad var de sektorerna som stärktes av Fed-chefens uttalande. 

På torsdagen tappade Stockholmsbörsen och orkade därmed inte försvara det rally som ägde rum på onsdagen och det var i synnerhet råvaru- och verkstadsbolagen som tappade.   

Fredagens höjdpunkt var den amerikanska jobbrapporten som visade att det skapades 215 000 nya jobb i mars, jämfört med förväntade 205 000 och även lönerna var högre än väntat. På valutamarknaden stärktes dollarn av jobbsiffrorna, vilket pressade Brentoljan som föll ca 3 procent och tyngde Stockholmsbörsen. 

På bolagsfronten tappade Volkswagen efter rapporter om att bolaget eventuellt kommer att stryka sin utdelning efter höstens utsläppsskandal. Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström blev avskedad på onsdagen, men nyheten påverkade knappt aktiekursen. Den senaste månaden har det varit lite mer riskvillighet i marknaden, vilket har innebärit en förändring bland annat för bolagen Volvo, Sandvik och SKF inom verkstadssektorn som nu har börjat gå bra efter att tidigare ha gått lite dåligt. 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet