Från handlargolvet vecka 10

Stockholmsbörsen startade veckan med årshögstanivåer men föll senare tillbaka något, vinsthemtagningar och stärkt valuta är troliga anledningar. Börsen har denna vecka korrelerat ganska väl med kronan. Vid en valutaförstärkning går börsen ned och vice versa. Under onsdagen fick vi stark detaljhandelsstatistik från EMU området vilket lyfte europabörserna och således även Stockholmsbörsen. Veckan startade även med PMI siffror från Kina och Europa där Kina var något upp och den europeiska lite mixad men på totalen oförändrad från januari...

Från USA har vi fått privat konsumtion- och inflationsstatistik mer eller mindre i linje med förväntningar samt tjänste ISM något högre. På onsdagkvällen presenterades Beige book som visade på fortsatt expansion i ekonomin men viss avmattning i tillväxten i vissa distrikt, primärt väderrelaterat. Sysselsättningstillväxten fortsätter, svaga löneökningar, medan priser rapporterades oförändrade till svagt upp. Torsdagens stora event var ECB: Som väntat behöll man räntan på nuvarande nivå och bekräftade att QE startar den 9e mars. Banken överraskade något med höjd BNP prognos vilket lyfte börserna. Idag fredag väntar vi på sysselsättningssiffror från USA där framförallt lönetillväxten kommer att vara i fokus.

Pengar fortsätter vara billiga och försäljningstillväxt låg vilket betyder fortsatt aktivitet i företagsuppköp framförallt inom läkemedels- och biotekniksektorn. Abbvie meddelade i veckan att man köper bioteknikbolaget Pharmacyclics för 21 mdr dollar. MTG har gått starkt i veckan bland annat på att CTC media utvärderar möjligheten att sälja sin ryska verksamhet. Kinnevik har följt med uppåt också med stöd av att Zalando upprepat tillväxtmål och planerar att öka sina investeringar.

Elekta presenterade en rapport som var sämre på alla rader och var som mest ned 10 procent men har sedan dess handlats högre. Sandvik har i slutet på veckan gått relativt starkt efter att ha annonserat ett effektiviseringsprogram trots att konkurrenten Joy Global presenterat en dålig rapport med fortsatt låg efterfrågan inom gruvsektorn. Kina har sänkt sina tillväxtmål vilket bl.a. fått järnmalmspriser på fall. SSAB och Boliden har varit veckans förlorare.

Trots att VIX-index har varit i en fallande trend sedan början av februari är det först i slutet på förra veckan som värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna börjat falla. Vi har under perioden haft rapportsäsong med ovanligt stora rörelser i enskilda bolag och relativ snabb uppgång på stockholmsbörsen. Likviditeten är fortsatt låg på standard optionsmarknaden vilket gör att relativt få affärer görs och handeln i många fall sker utanför spread. Vi har trots fallande priser (volatilitet) inte sett några större säljare annat än mindre uppsides calls. Finns fortsatt köpare av nedsides puttar med längre löptid. Denna vecka har de flesta affärer varit i säljoptioner. Kunder rullar upp sina positioner efter den starka börsutvecklingen.  Har även sett en del stängningar av utestående positioner i mars månad som snart går till lösen.

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
MTG
Swedish Match
SEB
Nokia
Swedbank 

Veckans Förlorare
SSAB
Boliden
Alfa Laval
Assa Abloy
Getinge 

Större optionsaffärer
Handelsbanken april 380 puts
SKF mars 190, 200 puts
Sandvik mars 90 puts
Electrolux mars 180 calls 

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
BOL5L 160SHB
VOL5C  95SHB
SSA5E  55SHB
VOL5P  90SHB
VOL5E 100SHB
HM 5E 360SHB 

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
SSAB
Elekta
Lundin mining
Oriflame
Getinge 

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Swedish Match
Telia
Hennes & Mauritz
Swedbank
Nokia 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Hexagon
Electrolux
SSAB
Trelleborg
Husqvarna 

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
Elekta
Nokia

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet