Från handlargolvet vecka 13

Föregående veckas börshandel styrdes till stor del av centralbankerna. Svenska riksbanken sänkte oväntat räntan och annonserade utökade köp av statsobligationer i fortsatta försök att höja inflationen bland annat genom växelkursförsvagning. Chefen för den amerikanska centralbanken Yellen ändrade språkbruket och tog bort ordet "tålmodig" när det kommer till framtida räntehöjningar men var ändå rätt duvaktig vilket tolkades som sänkt räntebana. Den brittiska centralbanken höjde också under föregående vecka sin BNP-prognos och idag, torsdag, fick vi bättre detaljhandelssiffror från Storbritannien.

Stockholmsbörsen och Europa börserna utvecklades starkt. Denna vecka startade relativt lugnt men med tydliga tecken på vinsthemtagningar. På statistiksidan har vi fått svagare PMI siffror från kina men sammantaget starkare i Euro-området. Tysk IFO-index över näringslivsklimatet kom in högre. Fortsatt diskussion om när FED skall börja höja räntan. Statistiken från USA med något högre KPI, inköpschefsindex i tillverkningsindustrin och försäljning av nya hem kom alla in högre medan orderstatistik över varaktiga varor betydligt sämre. Den svenska kronan har stärkts mot dollarn sedan förra veckan och kan påverka börsutvecklingen för de företag som missgynnas av starkare valuta. Idag torsdag har vi fått breda fall på världens börser och rejält högre oljepris troligtvis i spåren av Saudi Arabiens involvering i konflikten i Jemen.

I veckan har vi på bolagssidan bland annat fått en bra rapport från Hennes & Mauritz där både resultat och bruttomarginalen var högre än väntat. Aktien stängde ändå ned på dagen efter att bolaget bekräftade farhågorna om att den starka dollarn kommer att påverka kostnadsläget framöver. Pengar är billiga och företagsaffärerna fortsätter. I USA steg Kraft Foods aktie efter att bolaget förvärvats av Berkshire Hathaway och 3G Capital. Även inom teleoperatörssektorn fortsätter konsolideringen. Spanska Telefonica säljer sin brittiska del O2 till Hutchison Whampoa som är delägare i den svenska operatören 3. Tele2 och Telia har gått starkt i veckan. Telia har även gynnats av att delägda dotterbolaget Turkcell beslutade om utdelning, vilket kommer Telia till del. Autoliv har träffat ytterligare en förlikning i ett grupptalans mål i USA. Förra veckan fick vi något starkare statistik över lastvagnssiffror från Volvo. Elektrolux har rört sig en del efter både positiva och negativa analyser från mäklarhus där köpet av GEs vitvarudel ses som positiv medan påverkan av stark amerikansk dollar och svag brasilianska Real påverkar bolaget negativt. Även snustillverkaren Swedish Match har varit i nyhetsflödet efter de norska myndigheternas kommande reglering av utseendet på dosorna samt bolagets kommentar kring den framtida skattehöjningen. Skanska aktien har gått dåligt i veckan. Bolaget meddelade på tisdagen att man sannolikt står inför ett mutåtal i Brasilien. Ekot rapporterade på nyheten att eventuellt åtal kan spilla över på bolagets verksamhet i USA. Förra veckan var starten för utdelningssäsongen där Nordea var först ut med att dela ut pengar till aktieägarna. 

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna är generellt ned sedan starten av föregående vecka. Bortsett från dagens nedgångar har framförallt indexrörelserna varit relativt små på nedsidan. Fortsatt inflöde av pengar till aktiemarknaden nu även med stöd av de investerare som väljer att återinvestera utdelningarna håller aktiekurserna lite extra under armarna. På bolagsnivå så har den implicita volatiliteten sjunkit även om likviditeten fortsatt är låg. Antalet större optionsaffärer har dock ökat lite och vi har sett en del större block affärer främst i Volvo och Hennes o Mauritz.

Värderingen av den implicita volatiliteten i Hennes & Mauritz har kommit ned efter att bolaget rapporterat. Optioner i Astra Zeneca prisas nu tillbaka på den nivån som gällde innan Pfizer började intressera sig för bolaget. Ett bolag som sticker ut med ökad värdering av volatiliteten är Electrolux som en längre tid värderas relativt högt jämfört med vad den realiserade volatiliteten torde motivera. Dock är optionen ganska illikvid och den senaste veckan har vi sett ökad rörelse i aktiekursen.

Veckans Vinnare (OMXS30-bolagen)
Tele2 B
Volvo

Veckans förlorare
SEB
Skanska
SCA
Astra Zeneca
Handelsbanken

Större optionsaffärer
Volvo Maj och Juni 110 calls samt juni 95 puts
Sandvik April 95 puts
SEB Sept 90, december, mars 110 calls
H&M Maj 360, 370 calls Maj 320 puts
ABB sept 190 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
SSA5E  55SHB
HM 5E 360SHB
BOL5Q 150SHB
VOL5D 110SHB
HM 5D 375SHB
VOL5E 100SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
SEB 
Telleborg
Nordea
Meda
Stora Enso

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Ica
Lundin Petroleum
Tele 2
Swedbank

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Volvo
Electrolux
SEB
SCA 
Autoliv

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest iHennes & Mauritz
Lundin Petroleum
SSAB

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet