Från handlargolvet vecka 11

Den här veckan har marknaden haft fortsatt fokus på centralbanker. ECB levererade över marknadens förväntningar förra veckan och den här veckans stora höjdpunkt har varit Feds räntebesked på onsdagen där den amerikanska centralbanken valde att lämna styrräntan oförändrad.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1365 - 1430 och är i skrivande stund ned ca 2 procent sedan förra veckan. OMXS30-index har tyngts av att bolag handlats exklusive rätt till utdelningar och fler utdelningar kommer att avknoppas i storbolagsindex, främst i mars och april. 

Måndagen var en nyhetsfattig dag, men marknaden hade fortsatt stöd av förra veckans positiva ECB-åtgärder. Stockholmsbörsen stängde måndagshandeln på plus efter en handelsdag med svängiga aktiekurser där priset på Brentolja föll ner till 39 dollar fatet igen. 

Stockholmsbörsen och även Europabörserna föll på tisdagen och orsaken var nervositet inför onsdagens räntebesked från Fed samt tapp i oljan. Bank of Japan meddelade att de inte kommer att genomföra nya stimulansåtgärder, vilket påverkade de asiatiska börserna negativt och smittade även av sig på Europabörserna i börsöppningen. 

Onsdagshandeln var avvaktande inför räntebeskedet. Oljan var upp drygt 3 procent, vilket gav stöd åt börserna men trots detta stängde Stockholmsbörsen i rött. Efter stängning i Sverige meddelade Fed att de lämnar räntan oförändrad, som väntat, men många uppfattade Janet Yellens tal i den efterföljande presskonferensen som överraskande pessimistiskt. Trots en stark arbetsmarknad och signaler på ökande inflation i USA så väljer centralbanken att vänta med en räntehöjning med anledning av oron för den globala tillväxten.     
Torsdagshandeln påverkades av tillväxtoro efter onsdagens amerikanska räntemöte. Stockholmsbörsen föll för tredje dagen i rad, den sektor som gick emot strömmen var råvarusektorn.

På fredagen var Stockholmsbörsen på minus större delen av dagen fortfarande påverkad av Feds signaler på onsdagskvällen och oljan visade fortsatt styrka, Brentoljan handlas nu nära 42 dollar per fat.  

På bolagsfronten har bolagen som handlats exklusive rätt till utdelning hamnat på förlorarlistan. East Capital Explorer meddelade att bolaget gör en mångmiljonvinst då de säljer innehavet i en baltisk operatör. H&M presenterade februariförsäljningen, som inte levde upp till marknadens förväntningar. Clas Ohlson fick ett lyft efter torsdagens rapport. 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet