Från handlargolvet vecka 24

Börsveckan startade starkt efter förra veckans besked från ECB om räntesänkning och ytterligare stimulanser. Även positiv sysselsättningsstatistik från USA lyfte de amerikanska börserna till nya högsta nivåer under fredagen. De asiatiska börserna följde under måndagen de amerikanska upp med stöd från en stark japansk BNP-siffra och ökat kinesisk export. Krisen i Ukraina verkar också ebba ut efter att den ryska och den ukrainska presidenten enats om en deskalering av konflikten. Under onsdagen fick vi se mindre nedgångar globalt efter sänkt global tillväxtprognos från Världsbanken och vinsthemtagningar.

På bolagsfronten har Getinges ordförande Carl Bennet uttalats sig i Dagens Industri och medger att bolagets förtroende fått sig en knäck och att det kan ta två år att komma igenom problemen, men målar i övrigt upp en ljus framtid för bolaget på längre sikt.  Handelsbanken har höjt riktkursen i Hennes & Mauritz och höjt rekommendationen i Kinnevik till Köp. Hennes & Mauritz presenterade under onsdagen starka försäljningssiffror. Clas Ohlson kom med en rapport som inte levde upp till förväntningarna.

Volatiliteten i optionsmarknaden är fortsatt låg även om vi under onsdagen och torsdagen sett något höjda nivåer. VIX index har under veckan handlats kring 11 nivån. Skewn dvs skillnaden mellan att köpa nedsides puttar vs uppsides calls har fortsatt öka marginellt främst genom att priserna ställts ned på uppsidan. Vi har dock sett ökad aktivitet på marknaden framförallt köpare i aktieoptioner med lösen i juli där den implicita volatiliteten generellt sett är upp framförallt i verkstadsbolagen. Juli är en månad med många bolagsrapporter och där de flesta rapporterna presenteras under lösenveckan. Det kan vara så att många passar på att positionera sig redan nu inför eventuella framtida rörelser. Några bolag som sticker ut är Hennes & Mauritz där prissättningen av den implicita volatiliteten är på väg upp inför nästa veckas rapport. Swedish Match handlas också med ökad volatilitet och relativt rak skew. Meda prisas precis som tidigare med negativ skew.

Större optionsaffärer
SKF juli 175 calls
Volvo juni 95 och 97,5 puts och calls
Volvo juli 92,5 puttar
Electrolux juli 165 calls
Ericsson B sept och mars calls

Mest omsatta warranter den här veckan utgivna av Handelsbanken
SDRLW14 F227 HA
VOL4F 70SHB
NOK4H 70SHB
ERI4F 85 SHB
HM 4H 290SHB

Underliggande med störst rörelse de senaste 10 dagarna
Kinnevik B
Nokia
Elekta B
Swedish Match
Swedbank A

Underliggande med minst rörelse de senaste 10 dagarna
Ica
Lundin petrolium
Autoliv
Sandvik
SHB A

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Meda A
AstraZeneca

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
Tele2 B
Swedbank A
SEB A
Nordea

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet