Från handlargolvet vecka 25

Stockholmsbörsen startade torsdagen starkt efter amerikanska FED-chefens lugnande uttalande om inflationen och att räntorna kommer att förbli låga under "considerable-time". Även onsdagens offentliggörande av engelska centralbankens mötesprotokoll där alla ledamöter röstade för oförändrad ränta, hjälpte till att lyfta de europeiska börserna på onsdagseftermiddagen. Veckan startade annars oroligt just på temat oro för tidigare räntehöjningar i Storbritannien och USA samt stigande oljepris efter striderna i Irak.

Sedan slutet av förra veckan har vi fått blandad amerikansk och europeisk statistik. Bland annat marginellt sämre nyanmälda arbetslösa, och detaljhandelstatistik. Både New York-PMI i juni (4-års högsta) och industriproduktionen för maj kom in bättre än väntat. Kapacitetsutnyttjandet i amerikansk industri låg på 79.1% i maj, upp från 78.9% i april. Tyska ZEW-index dvs. förväntningarna på framtida tillväxt kom in lite sämre.

På bolagsfronten har vi bl.a. haft en börsintroduktion av Com Hem och rapport från Hennes & Mauritz (lite bättre än väntat). Flygbolaget SAS har varit i fokus efter vinstvarningar från konkurrenterna Finnair och Lufthansa samt onsdagens rapport (svagare än väntat). Vi har bl.a. sett rekommendationsuppgraderingar i Boliden och Yara vilket fått fart på aktierna uppåt.

VIX-index har handlats upp från förra veckans låga 10,5 till som högst 13 och i skrivande stund tillbaka ned till 10.6. Optioner i Hennes & Mauritz har varit i fokus inför onsdagens rapport där vi sett köpare av rörelse inför rapport och även en del köpare av uppsides calls efter rapport. Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna är generellt marginellt upp och vi ser ökat intresse i optioner med lösen i juli då många av bolagen på stockholmsbörsen presenterar sina halvårsbokslut. Meda fortsätter prisas med hög volatilitet på uppsides calls däremot verkar längre optioner i Swedish match generellt prisats ned men har fortsatt flat-skew (dvs. calls på uppsidan prisas med samma implicit volatilitet som nedsides puttar). Vi har sett relativt hög omsättning i aktieoptioner i Volvo och Sandvik med lösen närmaste 2 månaderna och optioner i Lundin Petroleum och Statoil efter det ökade oljepriset.


Större optionsaffärer
HM juni 290 calls, augusti 295 calls
Lupe  september 140 calls och 122 puts
Sandvik juli 95 calls och augusti 97,5 calls
Statoil juli 185 och sept 180 puts
Volvo Juli 95, 97,5 calls och juli 90 och augusti 87,5 puts

Mest omsatta warranter den här veckan utgivna av Handelsbanken
VOL4F 105SHB
HM 4F 290SHB
HM 4H 290SHB
ELU4F 165 SHB

Underliggande med störst rörelse de senaste 10 dagarna
Kinnevik B
Husqvarna B
Nokia
Boliden

Underliggande med minst rörelse de senaste 10 dagarna
SHB A
Alfa Laval
SEB A
Autoliv

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2 månader) ökat mest i
Meda A
Swedbank A
AstraZeneca
Lundin Petroleum

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2 månader) minskat mest i
Husqvarna B
Kinnevik B
H&M B

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet