Från handlargolvet vecka 34

Stockholmsbörsen följde även under förra vecka de amerikanska börserna uppåt och gick upp 2,2 % på en veckan. Redan på måndagen förra veckan återhämtade börsen sig från förrförra fredagens nedgång på grund av oro för krisen i Ukraina. De amerikanska börserna har nått nya högsta nivåer med stöd av bland annat gynnsam statistik i form av bra bostadsbyggande och försäljning av nya hus samt CPI i linje med förväntningarna. Under torsdagens FED Minutes argumenterade vissa ledamöter för högre räntor men diskussion fördes även om huruvida de sjunkande arbetslöshetssiffrorna visar verklig arbetslöshet. Allt fokus var på Yellens tal i fredag kl 16. Vi har även sett svaga PMI siffror i EMU området även om de fortfarande visar positiv BNP tillväxt.

Några bolag som var i fokus förra veckan var Astra Zeneca som gått starkt efter annonsering av nya forskningssamarbeten och torsdagens artikel i Bloomberg News att Pfizer alltjämt är intressead av bolaget. SKF, annonserat kommande VD byte, Kinnevik-delägda dotterbolagen Zalando och Rocket internet har för avsikt att avisera sina planer för notering på frankfurtbörsen under september. På samma IPO tema har ordförande i Swedish Match delägda bolaget STG uttalat sig att en börsnotering utgör ett attraktivt alternativ. Getinge har gått starkt efter höjd rekomendation från Handelsbanken.

Volatiliteten i optionsmarknaden är ned. Avslutat rapportsäsong och ingen markant oro över Ukraina, portugisiska banker, Argentinas tekniska default eller krigen i Irak och Syrien som varit på tapeten under sommaren verkar påverka marknaden i nuläget. VIX-volatilitetsindex är ned från relativt låga 16 nivån till 12. Omsättningen på aktie-optionsmarknaden har varit låg och vi har mest sett säljare av optioner med lösen i september och oktober. De flesta bolag handlas på låga nivåer men ingen verkar vilja betala för rörelse i dagsläget. Ett undantag är Elekta som kommer med rapport nästa vecka.

Större optionsaffärer
Sca oktober 170 puts
Ericsson mars 90 calls
Volvo augusti 87 puts
Aliv juni 570 puts

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
Nok4j 55shb
Bol4h 120shb
Vol4i 90shb
Vol4j 85shb
Nok4u 50shb

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Meda a
Husqb
Ori sdb
Lumi sdb

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Aliv
Ica
Ektab
Nda

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Kinv b
Lumi sdb 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Vws
Meda a
Sand
Swed a
Eric b

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet