Från handlargolvet vecka 35

Börsveckan startade starkt efter ECB-chefen Draghis tal i Jackson Hole där han gjorde klart att han står redo att stimulera den europeiska ekonomin ytterligare. S&P index har nått 2000 nivån men har haft svårt att i dagsläget bryta vidare uppåt.

Under torsdagen såg vi breda nedgångar på de europeiska börserna efter nya uppgifter om Rysslands eventuella inblandning i kriget i östra Ukraina och på deflationsoro i Europa. Tysklands finansminister var också ute med budskapet att ECB har gjort vad de kan göra och att det nu åligger de de europeiska regeringarna att göra mer för att lyfta Euro-området. De amerikanska börserna handlades dock relativt starkt efter en något starkare Bnp siffra än väntat.

Elekta presenterade på torsdagen en rapport som var klart sämre än väntat. Kinnevik hade kapitalmarknadsdag där Zalando rapporterade bra siffror men där inga nya uppgifter om en eventuell börsnotering presenterades. Under tisdagen har det gått tre månader sedan Pfizers bud på Astra Zeneca gick ut vilket betyder att Astra Zenecas styrelse har möjlighet att för sin del inleda samtal med Pfizer. Givetvis ökar spekulationerna om det pågår någonting bakom stängda dörrar. Idag fredag skriver Dagens Industri på ämnet. Aktien har varit en av veckans vinnare. VDn för Swedish Match delägda STG avgår och tar upp samma position i Pandora vilket minskar sannolikheten för en eventuell notering i närtid.

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptioner är marginellt upp efter torsdagens nedgång om än dock från väldigt låga nivåer. VIX handlas i 12. Vi ser fortsatt säljare av optioner med lösen i de två närmaste månaderna. Det är fortfarande ganska lång tid till nästa rapportsäsong och än så länge så verkar börserna handla uppåt efter temat inga nyheter är bra nyheter. Vi ser köpare av optioner med längre löptid dvs juni-dec 2015 främst optioner med strike pris "at the money" och nedsidor. Astra Zeneca kvoteras med negativ skew dvs man är villig att betala mer för calls på uppsidan än för puttar på nedsidan. Normalt sett brukar det vara tvärtom. Förklaringen är troligen fortsatt osäkerhet om huruvida samtal pågår mellan Astra och Pfizer. Hennes och Mauritz sticker ut då vi sett en hel del köpare av calls med lösenpris 300 i september vilket går emot den rådande trenden att sälja volatilitet. Betyder att antingen anser köparna att volatiliteten nått botten och man köper tillbaka tidigare ställda optioner alternativ så är det en relativ billig investering om man tror på uppgång i aktien.

Större optionsaffärer
Abb september 155, 160 calls
Volvo sept 87,5, 92,5 calls
HM sept 300 calls, dec 300 calls och 270 puttar
Husqvarna oktober 54 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
Vol4i 90shb
Sdrlw14u185hax
Vol5a 100shb
Eri4i 95shb
Vol4i 100shb

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Elekta
Nokia
Astra Zeneca
Getinge
Husqvarna

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Hmb
Holmen
Sca b
Lupe

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2 månader) ökat mest i
Kinv b
Husq b
Volv b

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2 månader) minskat mest i
Lumi
Ekta b
Meda a

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet