Från handlargolvet vecka 36

Börsveckan startade lugnt då USA börserna hade stängt på måndagen. I stort har S&P index handlat kring 2000 nivån hela veckan men stängde under torsdagen under denna nivå. Eurostoxx-50 är upp på veckan efter ECB beskedet medan Stockholmsbörsen gått upp men orkade inte under torsdagen följa med den starka europatrenden och faller tillbaka idag fredag.

Veckan har till stor del präglats av Makro-statistik, centralbanksräntebesked och osäkerhet över utvecklingen i Ukraina. De amerikanska inköpschefsindexen har kommit in starkt, torsdagens ADP sysselsättning, nyanmälda arbetslösa och industriorder kom in i linje med förväntningarna. Idag fredag riktas blickarna mot den viktigaste sysselsättningssiffran kl 14:30. I Sverige har vi sett svagare industriproduktion och inköpsindex från tjänstesektorn. Under torsdagen lämnade riksbanken räntan oförändrad samtidigt som ECB oväntat sänkte räntan och meddelade, som väntat, om tillgångsköp även om ECB-chefen Mario Draghi inte aviserade någon storlek på programmen. De europeiska börserna gick starkt och euron fortsatte att tappa värde mot dollarn. Under veckan har även olika uppgifter om en eventuell vapenvila i Ukraina framkommit. Osäkerheten är fortsatt stor om EU kommer att utöka sina sanktioner mot Ryssland. 

Electrolux är nära att köpa GEs vitvaruenhet för mer än 2,5 miljarder dollar skriver Reuters. Aktien steg under torsdagen nästan 5 procent men faller tillbaka en del under fredagen. Astra Zeneca har förlorat en patenttvist mot konkurrenten Teva angående Symbicort. Aktien har även avbrutit förra veckans starka uppgång och fallit tillbaka marginellt efter VD:ns uttalande att bolaget står starkt på egna ben. Osäkerhet finns fortfarande ifall bolaget för samtal med Pfizer i det tysta och ifall Pfizer kommer att återkomma med nytt bud. Kinnevik har fortsatt nedåt trots förra veckans positiva siffror från Zalando samt onsdagens besked att den efterlängtade IPO på Frankfurtbörsen kommer att bli av under hösten. Under fredagen meddelade Eniro att oegentligheter förekommit i redovisningen och sänker helårsprognosen, aktien ned över 25 procent i skrivande stund.

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptioner är generellt upp. VIX-index handlas i 12,7. Vi har sett efterfrågan av framförallt nedsides puttar med längre löptid, det vill säga mars och juni 2015. Vi har även sett köpare av optioner med lösen nu i september. Prissättningen är generellt sett väldigt låg i september och oktober på grund av den hittills starka börsen och små intradag rörelser. Kan vara att man täcker tidigare utställda positioner eller helt enkelt räknar med att priserna inte kommer att falla mer. Bolag som sticker ut med relativt hög prissättning i september är Electrolux (inför eventuella köpet av GE), Astra Zeneca (eventuella samtal med Pfizer), SKF och Kinnevik.

Veckans Vinnare
Elektrolux B
Boliden
MTG B

Veckans Förlorare
Kinnevik B
Lundin Petroleum
Volvo B

Större optionsaffärer
SKF B september 165 calls och 155 puttar
Volvo B B oktober 80 puttar
Ericsson B september 87,5 calls och mars 90 calls
Sandvik september 87,5 calls
Boliden januari 120 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL4I 90SHB
VOL5A 100SHB
SDRLW14U180HAY
VOL4J 85SHB
ERI5M 77SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Elekta B
Oriflame SDB
Elektrolux B
Kinnevik B

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Tele2 B
Sandvik
TeliaSonera
Autoliv

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
SSAB A
Elektrolux B
Swedbank A
Ericsson B

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Nokia SEK
Autoliv
Elekta B
Lundin Mining SDB

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet