Från handlargolvet vecka 37

Vad tycker du om Electrolux köp av General Electrics vitvaruverksamhet?
Graf
  • Bra
    65 %
  • Dåligt
    35 %
Röstningen avslutad (28 röster)

I avsaknad av större makronyheter och statistik har veckan mest präglats av vinsthemtagningar, eventuella ökade sanktioner mot Ryssland, oro över konjunkturutvecklingen i Europa och tidigare och snabbare räntehöjningar från FED. Andra nyheter den senaste veckan är folkomröstningen i Skottland som triggade rörelser i det brittiska pundet, ny regering i Irak och Libyens ökade oljeproduktion med fallande oljepris. Både Eurostoxx och S&P har handlats ned från förra veckans nivåer medan Stockholmsbörsen är relativt oförändrad på veckan.

Electrolux meddelade under måndagen att man köper General Electrics vitvaruverksamhet för drygt 23 mdr kronor. Ökning av exponering mot Nordamerika och förhoppningar om kostnadssynergier fick aktien att stiga. Både ABB och SKF har haft kapitalmarknadsdagar. Nya finansiella mål och aktieåterköpsprogram lyfte ABB-aktien medan oförändrade utsikter och ökad osäkerhet i Europa sänkte SKFs aktie.

Kinnevik meddelade under onsdagen att delägda Rocket Internet kommer börsnoteras under 2014. Samma dag meddelade Hennes och Mauritz att de startat sin onlineförsäljning i Kina vilket fick aktien att stänga ovanför 300kr-nivån. Sänkta rekommendationer i Stora Enso och SSAB fick båda aktierna att gå ned kraftigt medan köprekommendation av Securitas har fått aktien att stiga. Under torsdagen bekräftade Telia Sonera att de för samtal med Jazztel om eventuell försäljning av den spanska delen Yoigo.

Vi har sett högre omsättning på aktieoptionsmarknaden. Precis som förra veckan har det varit köpare av optioner med längre löptider (främst nedsides puttar) men även optioner med slutdag i september. I september har det varit stor aktivitet i SKF-optioner. Vi har även sett ökad aktivitet i Electrolux och Hennes och Mauritz med lösendagar i september och oktober vilket inte är ovanligt då aktier tar nya nivåer. Prissättningen av den implicita volatiliteten går ofta upp inför förväntade rörelser men även upp under rörelsen när köpare kommer in på nya lösennivåer. Sedan brukar volatiliteten i normalfallet falla tillbaka när rörelsen är gjord. Generellt sett är prissättningen av den implicita volatiliteten marginellt upp jämfört med förra veckan och VIX index handlas i skrivande stund i 12,9.

Veckans Vinnare
Securitas
Electrolux
Ericsson
Nokia
HM 

Veckans Förlorare
MTG
SSAB
SKF B
Alfa Laval 

Större optionsaffärer
SKF B september 165 calls
Ericsson november 87,5 puts
Sandvik september, mars 100 calls
Hennes & Mauritz december 300 calls
Atlas Copco december 220 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL4J 85SHB
VOL5A 100SHB
ELU4J 210SHB 

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Electrolux
Lundin Mining
MTG B
Boliden
Securitas 

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Ica
Skanska
Tele2 B
AstraZeneca
Swedish Match 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Electrolux B
Ericsson B
SKF B

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
Lundin Mining
Oriflame
AstraZeneca

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet