Från handlargolvet vecka 38

Stockholmsbörsen har gått starkt denna vecka och handlas på 14-års högsta nivåer. Bra amerikansk statistik i form av bland annat låga inflationssiffror och färre nyanmälda arbetslösa har tillsammans med onsdagens FED möte fortsatt att stärka optimismen. Även uppgifterna i veckan om eventuella ytterligare kinesiska stimulanser har bidragit. Resultatet av folkomröstningen i Skottland där en majoritet har röstat för att stanna i unionen har stärkt det brittiska pundet och har lyft de europeiska börserna nu på morgonen. Pengar fortsätter att flöda in i aktiemarknaden och trenden med notering av bolag och M&A fortsätter. Autoliv konkurrenten, amerikanska TRW Automotive, förvärvas av tyska ZF Friedrichshafen. Tyska affärssystemutvecklaren SAP köper Concur Technoligies för 7,4 miljarder dollar och under fredagen börjar den kinesiska e-handelsjätten Alibaba handlas på New York-börsen. Noteringen kan komma att inbringa över 21,8 miljarder dollar, vilket innebär den största börsnoteringen i New York-börsens historia...

SSAB har gått starkt i veckan efter att den amerikanska konkurrenten flaggat för bättre resultat kommande kvartal. Kinnevik har haft kapitalmarknadsdag och meddelade prisintervallet för Zalando inför kommande notering på Frankfurtbörsen. Investor har ökat sin investering i finska Wärtsilä. Volvo presenterade under torsdagen försäljningssiffror som var klart sämre än väntat. Samma dag meddelade Ericsson att man lägger ned utvecklingen av modem och flyttar resurserna till radionät där man ser bättre tillväxtmöjligheter. Ericsson aktien var torsdagens stora vinnare.

Idag fredag är det lösen för aktieoptioner med slutdag i september vilket alltid innebär ökad aktivitet på optionsmarknaden. Många investerare köper tillbaka sina utställda optioner i september och rullar ofta vidare positionen framåt i tiden. Under veckan har vi sett ökad omsättning i optionsmarknaden, främst säljare i december där bland annat större handel i Swedish Match, Sandvik och SSAB sticker ut.  Ericsson starka kursutveckling har även lett till ökad efterfrågan på nedsides puttar. Man kan antingen se det som spekulation i nedgång av aktien eller att man vill skydda sitt innehav.  Precis som tidigare veckor ser vi fortsatt efterfrågan på nedsides puttar med lösen under 2015. De flesta bolag presenterar sina kvartalsrapporter efter oktober förfallet förutom Hennes & Mauritz som kommer redan den 25:e september vilket man redan kan se i prissättningen av optionerna. Astra Zeneca prisas fortfarande betydligt högre än rörelsen i aktien motiverar även om prissättningen börjat komma ned så smått. Den generella prissättningen av optioner har legat relativt still under veckan, dock ser vi lite extra press idag på grund utav optionsrullningarna och stundande helg. VIX-index handlas i skrivande stund i 12 vilket är ned från föregående vecka.

Veckans Vinnare
SSAB
Atlas Copco
Securitas
Hennes & Mauritz
Ericsson

Veckans Förlorare
Alfa Laval
Getinge

Större optionsaffärer
Volvo december 90 calls
Sandvik december 80 puts
Skanska september 142 puts
Swedish Match december 240,250 calls samt 220,210,200 puts

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL4J 85SHB
VOL4L 85SHB
NOK4J 55SHB
ERI4J 100SHB
SAN5B 80SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
ELUX B
SSAB A
LUMI

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
SWMA
MEDA A
AZN

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
HOLM B
EKTA B
AZN
TEL2 B

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
SKF B
ERIC B
HUSQ B

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet