Från handlargolvet vecka 4

Tror du Riksbanken kommer införa stödköp av tillgångar likt ECB?
Graf
  • Ja
    39 %
  • Nej
    61 %
Röstningen avslutad (51 röster)

Denna vecka har allt fokus legat på ECB:s förväntade, och på torsdagen annonserade stimulanspaket. Veckan började starkt med nya högstanivåer på Stockholmsbörsen med stöd av olika rykten om storleken på programmet. När sedan centralbankschefen presenterade programmet så ökade riskaptiten och börserna tog ny fart uppåt. Viss förvirring uppstod initialt om storleken på köpen (60mdr euro per månad) inkluderade tidigare annonserade köp av ABS er. Konsensus verkade landa i att paketet var tillräckligt stort och indikationer på att om åtgärden inte skulle visa sig tillräcklig mot slutet av programmet så öppnade Draghi för att nya åtgärder...

Rapportsäsongen i USA är i full gång. Johnson & Johnson, IBM och Morgan Stanley kom in något sämre medan Netflix överraskade på uppsidan för att nämna några bolag. Nästa vecka börjar kvartalsrapporterna presenteras för de svenska storbolagen där Ericsson är först ut på tisdag med sina siffror för fjärde kvartalet.  Både Lundin Petroleum och SSAB har vinstvarnat under veckan dock stängde båda aktierna på plus. Stora Enso annonserade på måndagen också nedskrivningar på 225 mln euro. Aktien är som många andra ändå upp på veckan. ICA har gått relativt svagt under veckan efter ett flertal mäklarhus sänkt sina rekommendationer.

Värderingen av den implicita volatiliteten på aktieoptionerna är ned rejält sedan ECB:s besked om stimulanspacket. VIX index handlas i skrivande stund på 16,4 vilket är ned från förra veckans >20 nivå. Värderingen har varit relativt hög efter turbulensen på marknaderna kring det kraftiga oljeprisfallet och oro över världsekonomin kombinerat med att vi nu närmar oss rapportsäsong. Dock faller volatiliteten allt eftersom riskaptiten ökar på marknaden. Trots detta har vi egentligen fram till idag fredag mest sett köpflöden av optioner. Idag fredag har säljare av uppsides calls återkommit efter den starka utvecklingen på aktiemarknaden. Stockholmsbörsen handlas nu på nivåer som vi inte haft sedan år 2000.

Veckans Vinnare (OMXS30 bolagen)
Atlas Copco
Sandvik
Getinge
Nokia
Nordea

Veckans Förlorare
Inga bolag på minus

Större optionsaffärer
Volvo mars 90, 92,5,95 calls
Sandvik feb 80 calls, mars 70 puts
Atlas Copco mars 230 calls
Handelsbanken juni 310 puts
Hm dec 350 calls 

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
HM 5E 330shb
Vol5E 90shb
Bol5H 145shb
Vol5e 100shb
Alf5B 150shb 

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Boliden
Lundin Mining
SSAB
Electrolux
Oriflame 

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Astra Zeneca
Holmen
Telia
Elekta
Ica 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Meda A

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Boliden
Lundin Mining
MTG B
Nordea
Lundin petroleum

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet