Från handlargolvet vecka 40

Oro över konjunkturen har fortsatt präglat handeln på världens börser kryddat med bland annat demonstrationer i Hong Kong och försvagningen av den brasilianska valutan Real. Reaktionen på torsdagens tal av ECB chefen var negativ. Mario Draghi var sparsam med detaljerna kring ECB:s kommande program för tillgångsköp och berättade exempelvis inte storleken på de tillgångs- och obligationsköp som är tänkta att stärka ekonomin och driva på inflationen. Euron har fortsatt falla mot den amerikanska dollarn, råvaror är ned och idag fredag riktas alla blickar mot den amerikanska sysselsättningsrapporten...

På Stockholmsbörsen har vi även haft många bolagsspecifika nyheter som påverkat aktiekurserna ovanligt mycket denna vecka. Electrolux som har stor försäljning i Latinamerika har gått ner över 6 procent på veckan trots tidigare veckors optimism efter det stundande köpet av GEs vitvaruenhet. SSAB hade i onsdags kapitalmarknadsdag där detaljerna kring köpet/samgåendet av finska Rautaruukki presenterades. Aktiekursen reagerade negativt när storleken och tidsramen för synergieffekterna inte nådde upp till marknadens förväntningar. SSAB aktien är veckans stora förlorare tillsammans med Kinnevik som fallit rejält efter de båda noteringarna av Rocket Internet och Zalando på Frankfurtbörsen fallit under noteringskursen. Lundin Petroleum har fallit tillbaka på nedåtgående oljepris och Autoliv har påverkats negativt av tisdagens vinstvarning från den amerikanska biltillverkaren Ford för att nämna några bolag.

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionsmarknaden är generellt upp. Förra veckan så följde inte värderingen i aktieoptionerna med VIX-indexet uppåt men i slutet av denna vecka så har man ställt upp kvoteringarna. Stora rörelser i index som vi såg under torsdagen ökar nervositeten vilket gör att prissättningen av volatilitet ökar. Även optioner med lösen i oktober och november har prisats högre. Vi har dock inte sett många stora affärer i oktober och november lösen men större rörelser gör att säljarna drar sig för att offerera på de relativt låga nivåer som vi sett tidigare. I enskilda bolag som har haft stora rörelser och handlas på helt nya nivåer har prissättningen av volatiliteten ökat rejält. Exempel här är bolag som MTG och Kinnevik. Senast Stockholmsbörsen hade större nedgångar var i slutet av juli i år då index gick ned 5 procent under en dryg vecka. Den gången hämtade sig börsen och fortsatte upp mot nya högstanivåer och med fallande volatilitet. Idag fredag har börsen startat starkt efter gårdagens stora ras. Normalt sett brukar prissättningen av optioner falla tillbaka under lugna uppåtgående dagar framförallt inför helg då det kostar tidsvärde att hålla positionen till på måndag. Om det inte sker kan det vara ett tecken på att osäkerhet i marknaden består under en tid till.

Veckans Vinnare
Skanska
Alfa Laval
Getinge

Veckans Förlorare
SSAB
Kinnevik
Electrolux
Lundin Petroleum 

Större optionsaffärer
Volvo dec-15 90puts
Sandvik mars-15 70 puts, december 82,5 calls
Hennes & Mauritz dec 300, 310 calls
Norsk Hydro nov 36 calls
Electrolux okt 190, 195 calls 

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL5E 90shb
VOL5A 80shb
BOL4J 120shb
VOL4K 85shb
MTG4L 290shb 

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
KINV B
SSAB A
HUSQ B
LUMI SDB
TREL B 

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
SHB A
SWMA

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet