Från handlargolvet vecka 41

Tror du att Eniro klarar att undvika en konkurs?
Graf
  • Ja
    41 %
  • Nej
    59 %
Röstningen avslutad (55 röster)

Veckan började med ganska lugn börs efter fredagens starka amerikanska sysselsättningsrapport och låga löneökningstakt. Sedan kröp konjunkturoron tillbaka och vi har sett breda börsfall både i Europa och USA. Under tisdagen kom siffror över industriproduktion i Tyskland som var oväntat låg och IMF som sänkte prognosen för global tillväxt. Investerare framförallt i USA har också varit försiktiga inför stundande kvartalsrapporter, gissningsvis pågår också en del estimatrevideringar. En viktig fråga är hur mycket den pågående förstärkningen av den amerikanska dollarn påverkar bolagen.

Efter stockholmsbörsens stängning i onsdags presenterades protokollet från FEDs senaste möte. Marknadens tolkning av mötet är att tillväxten i USA kan komma att bli lägre än väntat pga. svag tillväxt i omvärlden och att FED  inte kommer att förhasta sig med framtida räntehöjningar. S&P vände från minus och stängde upp 1.6%. Alcoa som är först ut av de amerikanska storbolagen presenterade en rapport över marknadens förväntningar. Stockholmsbörsen startade torsdagen således starkt men föll snabbt tillbaka bland annat efter att Tysklands ledande institut sänker landets BNP prognoser.

ICA meddelade på måndagen att de säljer sin förlusttyngda norska verksamhet till Coop Norge för 2.8mdr kronor och bokar in en reavinst på 1mdr. Aktien var måndagens stora vinnare och har fortsatt att gå starkt under veckan. ICA är i skrivande stund upp 12% på veckan. Volvo har presenterat svaga försäljningssiffror för lastvagnar i Brasilien, även om septembersiffrorna inte var lika dåliga som de i augusti. De nyligen börsintroducerade internetbolagen Zalando och Rocket internet har fortsatt att falla på frankfurtbörsen och dragit med sig Kinnevik. Svenska dagbladet skrev i torsdags att Eniros långivare funderar på att tvinga bolaget i konkurs alternativt till nyemission och aktien handelstoppades. Handelsstoppet hävdes imorse och aktien handlas igen, upp 17,1 % idag. 

Det har varit större rörelser på stockholmsbörsen jämfört med tidigare veckor både på index och enskilda bolag. Detta påverkar värderingen av den implicita volatiliteten som ligger i prissättningen av aktieoptionerna. Vi närmar oss också rapportsäsongen här i Sverige där de flesta bolag presenterar sina rapporter i slutet av oktober och början av november, vilket ökar efterfrågan på optioner där man kan få del av förväntade rörelser. På samma sätt drar säljarna sig tillbaka och kräver mer betalt när osäkerheten ökar. Värderingen är med andra ord upp över lag men mest märkbart i optioner med lösen i oktober - december. VIX-index är också rejält upp och handlas i 18,76. Det är nivåer som vi inte sett sedan början av året. Högre än senaste nedgången på börserna i slutet av juli början av augusti. VIX-index komponeras av den implicita värderingen av en viktad korg med optioner på S&P 500 indexet.

Veckans Vinnare
Inga aktier på plus inom OMXS30 index. 

Veckans Förlorare
SSAB A
Lundin Petroleum
Kinnevik B
Ericsson B
Investor B 

Större optionsaffärer
HM B januari 250 puts
SKF november 160 calls
SWMA december 240 och 250 calls
SHB A mars 305 puts
SEB A mars 95 calls 

Mest omsatta warranter utgivna av Handelsbanken denna vecka
Vol5E 90shb
Nhyw14k40Ha
Vol5A 80shb
Eri4K 95shb 
San5b 80shb 

Underliggande med mest rörelse de senaste 10 dagarna
Kinnevik B
ICA
SSAB A
Husqvarna B
Nokia 

Underliggande med minst rörelse de senaste 10 dagarna
Elekta B
TeliaSonera
SKF B
Swedish Match
Tele2 B 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2 månader) ökat mest i
SSAB A
ICA
SEB A
Swedbank A
Ericsson B 

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2 månader) minskat mest i
Inget bolag har haft minskad implicit volatilitet

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet