Från handlargolvet vecka 42

Förra veckan började med fortsatt oro över konjunkturen, avslutande QE och stundande räntehöjningar i USA. Grekland har igen varit i fokus efter stora fall på de grekiska börserna där framförallt banksektorn stuckit ut. Italiens budget och en icke fulltecknad spansk obligationsemission har påverkat negativt. Under tisdagen sänkte även Tyska regeringen sina BNP prognoser samtidigt som inflationsförväntningarna i Sverige och EMU-området fortsatte falla. Varken tyska Zew index eller industriproduktionen nådde upp till förväntningarna. Stockholmsbörsen följde med de amerikanska och europeiska ned under starten av veckan där torsdagens utmärkte sig med ett fall på nästan 3 procent. Detta implicerade ett fall på ungefär 11 procent sedan årshögsta nivån 19 september.

Under fredagen kom således studsen och Stockholmsbörsen stängde upp 3 procent. Börserna i USA startade återhämtningen under torsdagen med bl.a. positiv statistik för industriproduktion och nyanmälda arbetslösa. Under fredagen fortsatte den amerikanska uppgången med stöd av bolagsrapporter och statistik över ökat bostadsbyggande. Även bra statistik från University of Michigan som rapporterade att stämningen bland de amerikanska konsumenterna  nådde den högsta nivån på 7 år.

Under förra veckan har en hel del bolagsspecifika nyheter kommit även om aktiekurserna i stort har styrts av makronyheter. SKF var först ut av de svenska storbolagen med en rapport där lönsamheten och framtidsprognoserna var i fokus, som inte riktigt nådde upp till förväntningarna. Aktien var ned cirka 3 kr jämfört med tisdagens stängning och den negativa synen på verkstadsbolagen i stort verkar än så länge oförändrad. TeliaSonera presenterade en rapport i linje med förväntningarna. Lundin Petroleum rusade  under tisdagen efter att ha hittat olja och gas i norska Barents hav. Hennes & Mauritz och Clas Ohlson presenterade båda månadens försäljningssiffror som kom in bättre än väntat. Norska Statoils vd annonserade sin avgång. Den ryska presidenten skrev under onsdagen under den nya medialagen, som troligtvis påverkar MTG som äger delar av CTC media som har verksamhet i landet. På temat M&A annonserade Gerberit under tisdagen sin avsikt att köpa Sanitec. Även AstraZeneca har varit i fokus efter att det under onsdagen blev känt att Abbvie omprövar sitt bud på Shire med hänvisningar till det amerikanska lagförslaget, som skall försvåra för amerikanska bolag att köpa utländska bolag för att den vägen minska skatt. I Financial Times skriver tidningen att det minskar sannolikheten för att Pfizer skall återkomma med ett bud på bolaget. Electrolux startar denna vecka med en bra rapport tillsammans och hade även visst stöd förra veckan efter stark statistik över vitvaruleveransen i USA.

Värderingen av den implicita volatiliteten är fortsatt upp och prisas nu generellt högre än realiserad volatilitet (den faktiska rörelsen i underliggande aktie). Detta är ett trendskifte mot tidigare under året och understryker osäkerheten som finns i marknaden. VIX indexet handlades under förra veckan över 26 vilket är relativt högt även om den föll tillbaka under slutet av veckan. Under denna vecka kommer kvartalsrapporter från de flesta svenska storbolag vilket troligtvis kommer att fortsätta hålla uppe priserna på optioner med lösendag under november.

Veckans Vinnare
Sandvik
Alfa Laval
Atlas Copco
Volvo
Kinnevik

Veckans Förlorare
Getinge
AstraZeneca
Tele2
SEB
Handelsbanken

Större optionsaffärer
Nordea november 85 puts
Trelleborg oktober 125 puts, januari 120 puts
Sandvik november 80 calls
Handelsbanken mars 344 calls, 305 puts
Hexagon 230 calls

Mest omsatta av warranter utgivna av Handelsbankens  denna vecka
Vol5E 90shb
Vol5A 80shb
Vol4J 85shb
Vol4K 80shb
Get4k 175shb

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Getinge B
Lundin Petroleum
Lundin Mining SDB
Boliden
Kinnevik B

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
TeliaSonera
Holmen B
Swedish Match
Elekta B
HM B

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Hexagon B
Lundin Petroleum
Getinge B
ICA
Nokia

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
SKF B
SSAB A
Volvo B

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet