Från handlargolvet vecka 6

Stockholmsbörsen har gått starkt sedan ECB för två veckor sedan bekräftade sitt senaste stimulansprogram och vi har sett nya högsta nivåer i princip varje dag. Viss oro har funnits över situationen i Grekland och när ECB på torsdagsmorgonen beslutade att Grekiska statspapper inte längre skulle gälla som säkerhet vid lån av ECB (ett undantag de haft tidigare), så reagerade börserna initialt negativt. Vidare har vi senaste tiden sett att utvecklingen på Stockholmsbörsen avvikit ganska rejält från de amerikanska. Medan S&P tidvis fallit tillbaka och varit nere under 2000 nivån har vi fortsatt att gå starkt. Dock handlas S&P igen högre och närmar sig igen högsta nivåer.

Oljepriset som igen varit volatilt och har haft stor betydelse för börsutvecklingen, har stärkts sedan förra veckan och lyft den norska och amerikanska börserna som innehåller oljerelaterade bolag. På statistikfronten började veckan med PMI-siffror från bland annat Kina och Europa där de generellt kom in lite svagare än väntat men är stigande sedan decembersiffrorna. Idag har vi viktiga sysselsättningssiffror från USA kl 14:30.

Förutom makrosiffror styrs börserna just nu av bolagsrapporterna och vi har sett stora kursreaktioner främst på uppsidan. För att nämna några bolag som stuckit ut senaste två veckorna har vi Getinge upp 21 procent efter bra rapport där framförallt kostnaden för FDA beskedet, som kom under veckan, blev mycket lägre än marknaden räknat med. Electrolux upp 19 procent där råvaruprisfallet gynnar bolaget och kostnaderna för den starka dollarn inte alls gav den negativa effekten som marknaden befarat. Av de svenska bankerna har Nordea gått bäst bland annat på grund av den höga utdelningen. SSAB har hämtat sig en del efter en köprekommendation från Handelsbanken. Igår torsdag godkände den norska konkurrensmyndigheten Telias köp av Tele2s norska verksamhet och Tele2 meddelade att man därmed föreslår en extrautdelning som fick aktien att gå upp ca 6 procent och är därmed tillbaka på nivåerna som aktien handlades vid sin rapport som kom in sämre än väntat. Sämst utveckling har MTG och Astra Zeneca haft där MTG främst lider av den starka dollarn och där Astra Zeneca gått ned på en dålig rapport, samt att amerikanska Pfizer under gårdagen meddelade att man köper Hospira för 17mdr dollar, vilket tolkas som att sannolikheten för att de skulle återkomma med ett nytt bud på Astra är lägre.

Volatiliteten i aktiemarknaden har varit och är relativt hög. 13 bolag av OMXS30 index har rört sig mer än 5 procent de senaste två veckorna, varav 6 bolag mer än 10 procent. Detta är räknat på stängningspriset. Dock har rörelserna under handelsdagarna varit ännu större vilket gjort att värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna inför rapporterna har varit hög och likviditeten låg. Efter ett bolag presenterat sina siffror faller värderingen normalt tillbaka, vilket det gjort även denna period. Dock inte lika mycket som kan förväntas då VIX-index fallit rejält och handlas idag i relativt låga 16,85. Förklaringen är troligtvis att vi fortsatt ser stora rörelser i enskilda bolag och vi har egentligen inte sett många säljare av optioner. Även om aktieoptionerna kvoteras lägre så finns det i nuläget inte så många riktiga säljare.

Stora rörelser senaste två veckorna i procent.
Getinge +21     MTG -8
Elux b +19         AZN-4
Sandvik +11
Secu b +13
Sca b +12

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Securitas
SSAB
Lundin Petroleum
Kinnevik
Getinge

Veckans Förlorare
Handelsbanken
MTG
Astra Zeneca
Swedish Match
Hennes & Mauritz

Större optionsaffärer
Skf sept 190puts
Sandvik mars 70 puts, april 92,5 calls
Astra Mars 525 puts
Sca Mars 155 puts, dec 210 calls
SHB mars 370, juni 410, feb 420 calls, juni 370, 330 puts

Mest omsatta av warranter utgivna av Handelsbanken denna vecka
ALF5B 160SHB
ABB5B 170SHB
BOL5N 120SHB
VOL5E  90SHB
VOL5E 100SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Lundin Mining
Electrolux
SSAB
Sca B
Getinge

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Swedbank
Ica
Investor
Skanska
Hennes o Mauritz

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Nordea
Handelsbanken
Hennes o Mauritz
Holmen

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
Lundin Mining
Volvo
Astra Zeneca
Getinge
Alfa Laval

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet