Från handlargolvet

Veckan startade med nedgångar efter ny oro för konjunkturen, denna gång från Japan efter en oväntat dålig BNP siffra. Nikkei var ned 3 procent. Industriproduktion och kapacitetsutnyttjande från USA kom också in snäppet sämre. Börserna vände under måndagseftermiddagen upp efter uttalande från ECB-chefen Draghi att man skall göra allt för att bevara Euron och att köp av stadsobligationer är en möjlighet. Tisdag och onsdag markerade nya högstanivåer på börserna i både USA och Stockholm bland annat med stöd av Tyska ZEW-index som mäter förväntningarna om framtida tillväxt och positiva statistik över stämningen bland husbyggare i USA. Under torsdagen återkom en del oro över konjunkturen då vi fick se dåliga PMI siffror från både Kina och EMU området. Framförallt Tyskland och Frankrike stack ut på nedsidan medan övriga EMU-området vägde upp en del. Eurostoxx index var som mest ned 1,4 procent men hämtade sig en del efter förhållandevis stark statistik från USA som lyckades få upp S&P terminen på plus. Både ledande indikatorer och bostadsförsäljningen var högre än väntat.

Philadelphia Feds månatliga index över aktiviteten i näringslivet steg till 40,8 från 20,7 föregående månad och är den högsta mätningen på 20 år. KPI och nyanmälda arbetslösa var mer eller mindre som väntat. Under fredagsmorgonen har ECB-chefen Draghi uttalat sig igen om att den ekonomiska situationen i EMU-området är fortsatt svår och att banken är beredd att bredda köpen om de vidtagna åtgärderna inte räcker till. Europabörserna tillsammans med Stockholmsbörsen har återigen återhämtat sig till nya högsta nivåer. Den underliggande trenden känns fortsatt stark.

SBAB meddelade att man sänker räntan på bundna bostadslån vilket ökar konkurrensen inom bolån. Astra Zeneca aktien har igen varit i fokus under veckan med spekulationen om huruvida Pfizer kommer att återkomma med nytt bud. Efter förra veckans fall fortsatte aktien ned på måndagen efter att Pfizer inlett samarbete med Tyska Merck vilket medför stora utbetalningar från Pfizer som tolkades som att sannolikheten minskar för nytt bud. Sedan vände aktien kraftigt upp igen till 550kr nivån där den legat en längre tid. Troligtvis med stöd av att Actavis meddelade att man köper Allergan. Actavis är ett bolag som det spekulerats om att Pfizer sett som ett alternativ till Astra Zeneca och därmed kan det tolkas som att sannolikheten ökar för ett nytt bud från Pfizer. Aktien har troligtvis också haft stöd av bolaget hade sin kapitalmarknadsdag i veckan där man pratat strategi, kostnad och kapitalstruktur samt läkemedel som ligger i pipeline främst inom området cancerbehandling.  Ericsson har gått starkt i veckan bland annat med stöd av att bolaget räknar med att den mobila datatrafiken skall öka åttafaldigt fram till 2020.

Electrolux hade under torsdagen sin kapitalmarknadsdag där prognosen över marknadstillväxten i Nordamerika på 3-5 procent gjorde en del besvikna. Bolaget påverkas även negativt av den starka dollarn men gynnas samtidigt av fallande råvarupriser.  Aktien gick ned drygt 2 procent, dock har aktien gått starkt inför kapitalmarknadsdagen. Under torsdagen meddelade EU-kommissionen ett "Statement of Objections" från deras pågående (startade 2011) utredning om olaglig kartellverksamhet inom lastvagnssektorn i Europa. Volvo skriver i ett uttalande "att bolaget samarbetar fullt ut och är av uppfattningen att det är sannolikt att resultat och kassaflöde kan påverkas materiellt negativt till följd av utredningen". Volvo aktien gick ned på nyheten. Under fredagen fortsätter aktien ned efter att bolaget meddelat att man avsätter 650 miljoner kr för kreditförluster inom VCE i Kina. Tele2 meddelade under torsdagen en ny strategi som innebär att man tar bort bindningstiderna på abonnemang. Osäkerhet kring konkurrens och framtida prissättning fick aktien att falla 3 procent. Hennes & Mauritz har gått starkt i veckan efter att under måndagen redovisat en bra försäljningssiffra och under tisdagen meddelade bolaget att man lanserar sin online verksamhet i Belgien och stora delar av Östeuropa. Danska Berlingske Business skriver idag fredag att Swedish Match har anlitat JP Morgan för att söka köpare till deras andel av STG. Detta är något som det talats om tidigare men som lades på is när VD:n för STG avgick tidigare under året.

Idag fredag är det lösen på novemberoptionerna och under veckan så ökar omsättningen på optionsmarknaden då positioner som investerare inte väljer att gå till förfall rullas framåt i tiden. Prissättningen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna har fortsatt att falla tillbaka till nivåerna innan oktober. Både Astra Zeneca och Getinge sticker fortsatt ut med en betydligt högre värdering än vad den realiserade volatiliteten berättigar. Omsättningen i bolagen har tidigare varit relativt låg men denna vecka har vi sett en del större affärer i Getinge i december och februari optioner samt säljare av nedsides puttar i Astra Zeneca i december. Anledningen att sälja puttar kan vara spekulation om fortsatt uppgång men det kan också vara så att det är dyrt att hålla en position på den här värderingen. Meda som också tidigare värderats som ett event bolag är nu nere i en värdering som kan motiveras utefter realiserad volatilitet.  VIX index handlas i skrivande stund i låga 13,58

Veckans Vinnare (OMXS 30)
Ericsson
Hennes & Mauritz
MTG b
Nordea
Getinge

Veckans Förlorare
Volvo
Boliden
Alfa laval
Sandvik
Electrolux

Större optionsaffärer
Astra Zeneca december 470,525 puts samt januari 600 calls och 510 puts
Getinge december och februari 180 och 200 calls
Volvo december 77,5 och 80 puttar
Tel2b december 100 calls
Atlas Copco december 2015 230 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
Vol5e 90shb
Vol4l 85shb
Dnbw14x 115ha
HM 4l 315shb
Nok4L 58shb

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Nokia
Ica
Lumi
Ssab a
Elux b

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Swed a
Sca b
Trel b
Abb

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Volvo b
Ica
Elux b
Tel2 b
Trel b

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Meda a
Mtg b
Hm b
Azn
Ska b

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet