Från handlargolvet

Tror du att den politiska krisen i Sverige får mer påverkan på börsen framöver?
Graf
  • Ja
    46 %
  • Nej
    54 %
Röstningen avslutad (95 röster)

Börsveckan startade något svagt efter bl.a. euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk jämfört med föregående månad. Kinesisk PMI kom in lägre och den globala PMI är nu nere på den lägsta nivån på 14 månader. Börskurserna hämtade sig sedan fram till torsdagen på förhoppningar om besked om ytterligare stimulanser från ECB och stark statistik från USA som bekräftar den ekonomiska återhämtningen i landet. Kan nämnas är onsdagens ISM för tjänstesektorn som kom in på 59,3 högre än väntat. Börserna reagerade negativt och Euron stärktes efter Draghis uttalande på torsdagen att man först nästa kvartal kommer att utvärdera stimulanserna. Han passade samtidigt på att sänka både tillväxt och inflationsprognoserna för Euro-området. Sjunkande oljepris och rysk Rubel har funnits i nyhetsflödet. Ryssland passade även på att under tisdagen dra ned sina BNP prognoser. Den svenska politiska krisen verkar inte ha haft någon större påverkan på börskurserna. Idag fredag kommer amerikansk sysselsättningsstatistik på eftermiddagen och vi har nu på morgonen fått bra industriordersstatistik från Tyskland, som kan öka förhoppningarna om att euro-zonens största ekonomi kanske håller på att repa sig.

Telekomsektorn har varit på agendan i veckan där måndagen startade med att Telia fick avslag från den norska konkurrensmyndigheten när det gäller deras köp av Tele2s verksamhet i landet. Båda aktierna reagerade negativt. Under onsdagen meddelade Telia att man slår ihop sin danska verksamhet med norska Telenors verksamhet i landet. Vilket drog upp kurserna men mest danska TDC. Försök till konsolidering inom sektorn verkar fortsätta. Franska Altice är enligt Bloomberg news nära att köpa brasilianska Ois portogisiska verksamhet. MTG-aktien har gått starkt efter en höjd rekommendation av Handelsbanken efter deras kapitalmarknadsdag under tisdagen. ICA-aktien har även den gått bra efter bolaget presenterat nya finansiella mål efter deras köp av apoteket Hjärtat. Framförallt preciseringen kring framtida utdelningar. SKF gick starkt under torsdagen efter att man meddelat ny organisationsstruktur. Bäst under veckan har Autoliv gått efter att bolaget meddelat att man fått nya orders från fordonstillverkaren Honda att byta ut delar i deras krånglande krockkuddar. Det har spekulerats huruvida Autoliv skulle lyckas ta ytterligare marknadsandelar efter att japanska Takata haft problem med sina produkter och bl.a. Honda fått återkalla bilar. Även det sjunkande oljepriset gynnar Autoliv. Sammanfattningsvis kan man säga att bolag med exponering mot olje- och gasindustrin som ex Alfa Laval och Lundin petroleum i Sverige och Statoil i Norge har fortsatt att gå dåligt. Även SSAB som lider av sjunkande stålpriser.

På den svenska optionsmarknaden har omsättningen varit relativt låg. Den mesta handeln sker nu i optioner med lösen under 2015. Vi har sett köpare i verkstad främst februari som är månaden där de flesta bolag kommer med rapporter. Hennes & Mauritz handlas nu stabilt över 300 kronor och vi har sett en del köpflöden på uppsides calls vilket indikerar fortsatt tro på ytterligare uppgång. Värderingen av den implicita volatiliteten har sjunkit en del den senaste tiden så det kan spekuleras i ifall den bottnat ur för tillfället. Har främst sett fortsatt säljare av bank och där viss handel verkar vara utdelningsrelaterad. Eftersom nästa års utdelningar inte är annonserade finns det utrymme att spekulera på vilken nivå den kommer att hamna vilket påverkar värderingen av både köp- och säljoptioner. Vi har även fortsatt sett en del rullningar där investerare köper tillbaka utställda optioner i december och säljer liknande positioner framåt i tiden. Vi närmar oss även julledigheter med många dagar då börsen kommer att vara stängd vilket påverkar viljan att hålla positioner och betala tidsvärdet utan att kunna utnyttja handeln för att tjäna pengar på marknadsrörelser. Detta får till följd att värderingen trycks ned i optioner främst med lösen i januari. VIX index handlas på fortsatt låga 12,4.

Veckans Vinnare (OMXS30)
MTG B
Volvo B
SKF B
Securitas 

Veckans Förlorare

SSAB A
Swedish Match
Tele2 B
Alfa Laval
Getinge 

Större optionsaffärer
Skf februari 155 calls
Statoil december 115 och 125 puts
Seb juni 90 och 110 calls
Sandvik december 87,5 calls
Kinnevik juni 290 calls 

Mest omsatta warranter utgivna av Handelsbanken denna vecka
Vol5e 90shb
Atc4x 190shb
Lu4L 110shb
Ssa5A 65shb
StlW15 150HA 

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Elekta B
Lumi sdb
Oriflame
MTG B
Lundin Petroleum 

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Assa Abloy B
Holmen B
SCA B
Getinge B
SKF B 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Lumi sdb
SSAB A
Securitas B
Boliden
Tele2 B 

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
AstraZeneca
ICA
MTG B 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet