Från handlargolvet

Veckan startade relativt lugnt efter förra veckans årshögsta nivåer på OMX-index. Under tisdagen började börserna falla med start i Asien. Kina ändrade bestämmelser om att värdepapper med låga kreditbetyg inte längre kommer att godkännas som säkerheter för lån samt förnyad oro över konjunkturen med spekulation om att regeringen kommer att sänka tillväxttakten i landet. Det pågående oljefallet har återigen varit i fokus under veckan och även om lägre oljepriser på sikt sänker kostnader och stimulerar ekonomierna globalt har hastigheten i fallet ökat volatiliteten i aktiemarknaden

Branscher med exponering mot olje- och gasindustrin har fortsatt falla tillsammans med råvarurelaterade bolag. Politisk osäkerhet i Grekland där man utlyst presidentval fick börsen i Aten att falla över 10 procent. Oro finns över att politiker som motsätter sig EUs stödpaket skall få ökat inflytande. De amerikanska börserna har haft lite varannandagshandel där statistik över starkare konfidensindex, högre detaljhandelssiffror och färre nyanmälda arbetslösa hjälpte till att lyfta börsen under tisdagen och torsdagen. Fortsatta spekulationer om när första räntehöjningen egentligen kommer är också på nyhetssidorna. De europeiska börserna har varit relativt svaga där osäkerhet finns över hur mycket politiskt stöd ECB egentligen har för att eventuellt lansera ytterligare stimulanser i början av nästa år. Ryska valutan Rubeln tillsammans med Moskva börsen har fortsatt falla och under torsdagen höjde landet sin styrränta. Valutorna i Emergin Markets föll under måndagen till sitt 14-års lägsta nivå mot den amerikanska dollarn. Ökad efterfrågan på dollarn samtidigt som många av länderna är råvaruexportörer där efterfrågan är fallande har satt press på valutorna och påverkar bolag med försäljning till dessa länder.

Bolagsmässigt har råvarubolagen fortsatt falla med SSAB i botten efter fallande stålpriser och analytikernedgraderingar. Även bolag med verksamhet i Ryssland har gått ned. MTG har även fallit efter statistik som visar minskad tv reklam.  På plussidan utanför OMX index finns bl.a. Clas Ohlsson som släppte en bra rapport under tisdagen med bra bruttomarginal. Skanska har varit relativ stabil efter en köprekommendation från Dagens industri. Com Hem har gått både upp och ned efter spekulationer om TDC skall lägga bud på bolaget. Nobia har gjort ett förvärv i Storbritannien och Meda har meddelat att deras nyemission är fulltecknad.

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna är upp och Vix-index handlas i skrivande stund kring 20 vilket är rejält upp sedan förra veckan. Vi har sett köpare av optioner över lag. Främst i optioner med lösen i februari och framåt. Även en del köpare av december optioner som går till lösen nästa fredag. Där är det främst stängningar av öppna positioner men även köpare av riktning och index skydd. De flesta optioner på den norska marknaden med verksamhet mot olja är upp rejält.  Ett bolag som stuckit ut under veckan är Getinge där prissättningen av volatiliteten ökat mycket inför att FDA väntas komma med sin dom över del av bolagets amerikanska verksamhet de kommande veckorna. Omsättningen generellt har varit relativt låg med få större affärer.

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Handelsbanken

Veckans Förlorare
Ssab
Lundin petroleum
Sandvik
Alfa Laval
MTG 

Större optionsaffärer
Electrolux Dec 190 calls
Sandvik Feb 70, 75 puts och Mar 75 puts
Storebrand mar 27 puts
Skf Feb 165 calls Jan 165 calls 155 puts 

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
Lup5B 130shb
San5B 80shb
Vol4L 85 shb
Stlw15c 150ha
Lup4L 58shb 

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Mtg b
Nokia
Lupe
SSAB a
Ori sdb 

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Abb
Secu b
Sca b
Trel b
Swma 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Geti b
Lupe
SSAB a
Nokia
Alfa 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Lumi

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet