Från handlargolvet vecka 3

Det har varit relativt oroligt på marknaderna denna vecka och det amerikanska S&P indexet har fallit 5 dagar i rad och handlas nu under 2000 nivån. Veckan startade ned på samma teman som marknaden fokuserat på under ledigheterna dvs. fallande råvarupriser och oro för konjunkturen. Även om fallande oljepris stimulerar de flesta ekonomier så är hastigheten i fallet något som skapar osäkerhet samt vad prisfallet egentligen säger om tillståndet i världsekonomin. Under veckan har KPI siffror presenterats för många länder. Under tisdagen kom den svenska statistiken lite starkare än väntat vilket initialt stärkte kronan men har senare under veckan fortsatt försvagas mot den allt starkare amerikanska dollarn.

Onsdagen var ovanligt volatil då börserna först föll efter att världsbanken sänkte sin globala BNP prognos. Olja och koppar fortsatte rasa och drog med sig bland annat gruvbolagen ned. Svenska Boliden var som mest ned nära 15%. Viss uppgång under dagen skedde efter att ECB chefen Draghi uttalade sig att ECB är beslutsamma att uppfylla mandatet tillsammans med att EU-Domstolen i ett preliminärt uttalande sade att köp av statsobligationer kan vara lagligt efter vissa justeringar. Industriproduktionen i EU kom in marginellt starkare. På eftermiddagen fortsatte sedan börserna ned efter svagare detaljhandelsstatistik från USA och en sämre rapport än väntat från JP Morgan. Torsdagen ville inte vara sämre och innehöll stora rörelser på de europeiska aktiemarknaderna men främst på valutamarknaderna efter att den schweiziska centralbanken oväntat släppte kurskopplingen mellan francen och euron och sänkte styrräntan. Francen stärktes kraftigt mot euron och stundtals var det ren panik på valutamarknaden. Eurostoxx terminen föll som mest över två procent för att senare under dagen hämta sig rejält.

Svenska Bolag som rört sig mycket denna vecka är bland annat Boliden som drogs ned av den globala sell off på gruvbolag. ABB som stärktes efter gårdagens schweiziska valutaförstärkning. Electrolux har fallit efter nedgraderingar från tre olika investmentbanker. Bolag som gynnas av dollarstyrka har fortsatt gått relativt bra. Veckans vinnare SKF har gått starkt efter en köprekommendation från Bank of America. Vi har fått försäljningssiffror från HM (något bättre) och Clas Ohlsson (något sämre). Autoliv har gått relativt starkt efter bl.a. onsdagens guidning inom Active-safety divisionen.TeliaSonera/Tele2 har varit på tapeten efter att den norska konkurrensmyndigheten under torsdagen ytterliggare en gång skjuter på sitt avgörande när det gäller Telias köp av Tele 2s norska verksamhet. Den amerikanska rapportsäsongen är nu i full gång. Alcoa rapporterade en stark rapport medan bankerna JPM och Citigroup rapporterat sämre än väntat för att nämna några.

På optionsmarknaden har aktiviteten ökat rejält efter ledigheterna. Värderingen av den implicita volatiliteten på aktieoptionerna är upp rejält. Volatilitetsindex (VIX) handlas i skrivande stund i 22,4. Denna vecka har vi uteslutande sett köpflöden av optioner. Dels köper man optioner inför stundande bolagsrapporter men även längre optioner med lösen i juni och framåt och då är det för det mesta nedsides puttar. Viss osäkerhet över vårens utdelningar verkar finnas vilket påverkar värderingen av köp och säljoptionerna. Några bolag som sticker ut med fortsatt hög värdering av optioner är Getinge inför stundande besked från FDA medan värderingen av Astra Zeneca verkar falla tillbaka mot mera normala nivåer efter turerna kring Pfizer. Vi har sett ovanligt hög omsättning av optioner i Skanska. Boliden tillsammans med övriga råvarubolag är självklart upp tillsammans med ABB. Banksektorn är upp men man kunde under gårdagen se en viss sättning av priserna. Idag är det optionslösen för januarioptionerna och omsättningen på marknaden är fortsatt hög.

Veckans Vinnare (OMXS30™ bolagen)
Skf
Volvo
Assa Abloy
Sca
Astra Zeneca

Veckans Förlorare
Boliden
SSAB
Electrolux
Getinge
Kinnevik 

Större optionsaffärer
Skanska feb 175 calls, juni 160, mars 155, 160 puts
Sandvik feb 75 calls
Tel2b jan 95 calls
Telia mars, juni 52 calls
Getinge jan 170, feb 160, 150 puts 

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
Vol5E 100shb
Alf5B 150shb
Bol5H 145shb
Lup5B 115shb
Vol5A100Shb 

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Bol
Lumi
Ori
SSAB
Elux b 

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Tel2 b
Meda
Holm b
Swed a
Aliv 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Lumi
Bol
ABB
Hexa b
SSAB a 

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Nda
Nokia
Seb a

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet