Från handlargolvet

Denna vecka har allt fokus legat på bolagsrapporterna och potentiella M&A. Vi har bl a sett stora rörelser i Trelleborg, Husqvarna (upp) och Ericsson (ned) efter bolagen presenterat sina kvartalssiffror. Inom läkemedelssektorn har det varit en del företagshändelser där Valeant lagt bud på Allergan, Novartis köper Glaxo Oncology. På samma tema framkom mediauppgifter från England under påskhelgen att Pfizer kontaktat AZN med ett bud vilket drivit på aktiekursen denna vecka och helt tagit fokus från bolagets rapport som presenterades under torsdagen.

Meda som sedan tidigare omgärdats av budrykten fortsatte att gå starkt och fick ytterligare en fart efter att tidigare VD och ägare Anders Lönner föreslås ta plats i Valeants styrelse. Budsituationen på Scania har också haft stort fokus alltefter de större ägarna meddelat hur de ställer sig till budet. Aktien har haft stora rörelser både nedåt fram till onsdagen och starkt upp närmare budnivån när det framkom att storägaren Robur accepterar budet.

Den implicita volatiliteten i optionsmarknaden styrs av efterfrågan på optioner. Inför bolagsrapporter och i bolag som omgärdas av budrykten stiger volatiliten då olika aktörer köper optioner för att positionera sig inför förväntade rörelser. Oftast faller volatiliteten tillbaka efter att siffrorna blivit kända och den eventuella större aktierörelsen är gjord. Detta gör att omsättningen på optionsmarknaden ökar under rapportperioden och det blir större slag i optionsvärderingen framförallt i optioner med kortare löptid.

Nedan ser vi hur den implicita volatiliteten i optioner med förfall i juni i Astra Zeneca ökat kraftigt den senaste månaden inför rapporten och efter ryktet om uppköp från Pfizer. At the money-optioner i juni prisas i 28 vol mot för en månad sedan 18 vol. Vi ser även att den den orangea kurvan ändrat form och lutar uppåt för optioner på upp-sidan vilket är typiskt för ett bolag där spekulationer om uppköp finns. Om man inte tror på uppköp eller att underliggande aktie kommer att röra sig i den volatiliteten så kan man i så fall se det som ett läge att sälja optioner. Om man å andra sidan tror på bud eller att bara ryktet om bud kommer att få aktien att röra sig extra mycket så kan det vara köpläge.

Vad tror du?

Källa: Bloomberg

Större optionsaffärer
Volvo Juni 100 puts
Stora Enso Juni 72,5 calls
Swedish Match Maj 200 calls
Telia Maj 46 calls

 

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
AZN4E 480SHB
AZN4E 350SHB
TRE4Q 115SHB
TLS4Q 42SHB
TRE4E 135SHB

 

Underliggande med mycket rörelse senaste 10 dagarna
Scania B
Husqvarna B
Ericsson B
Kinnevik B
Astra Zeneca

 

Underliggande med mindre rörelse senaste 10 dagarna
Electrolux B
H&M B
ABB
Autoliv

 

Senaste veckan har implicit volatilitet ökat mest i
Astra Zeneca
Scania B
MTG B
Volvo B

 

Senaste veckan har implicit volatilitet minskat mest i
Trelleborg B
Lundin Mining
Ericsson B
Nokia
Kinnevik B

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet