Från handlargolvet

Stockholmsbörsen har denna vecka fortsatt den starka trenden uppåt. Efter avslutad rapportsäsong har fokus riktats mer mot makrostatistik. Vi har bl.a. sett stark statistik i form av försäljningssiffror på varaktiga varor, försäljning av nya hem samt husprisindex från USA. Detta har tillsammans med presidentvalet i Ukraina och försiktiga indikationer på lösning av gaskrisen med Ryssland stärkt börserna i USA ytterligare till nya högsta nivåer. Även ECB-chefen har pratat i veckan om möjlighet till ytterligare stimulanser och Spanien har fått höjt kreditbetyg.

På M&A fronten har Astra Zeneca igen varit i fokus där tidsgränsen för Pfizer att lägga ett formellt bud gick ut i tisdags. Bolaget meddelade att de inte hade för avsikt att fullfölja processen och nu väntar en tid av osäkerhet kring huruvida nya samtal kommer att föras i framtiden då tidsperioden för reflektion går ut. Under onsdagen handelstoppades det finländska bolaget Metso en kort tid på förmiddagen då Weir meddelade att de överger planerna på nytt bud på bolaget efter att Metsos styrelse avvisat det nya reviderade budförslaget. Övrigt på bolagsfronten har det varit större rörelser i Elekta efter onsdagens rapport som inte infriade förväntningarna. Även Getinge rasade i måndags efter att bolaget meddelade att det ställer in en planerad kapitalmarknadsdag efter osäkerhet kring en pågående granskning från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Prissättningen av den implicita volatiliteten har följt mönstret, lugn uppåtgående börs med minskad volatilitet. Det amerikanska VIX-indexet handlas på låga 11,5 och köpoptioner på det amerikanska S&P500 indexet handlas på 5-årslägsta. I Astra Zeneca har den standardiserade optionsmarknaden så smått börjat fungera efter att turerna kring Pfizer för tillfället lugnat ned sig. Getinge sticker ut med ökad volatilitet efter den inställd kapitalmarknadsdagen och i Elekta har volatiliteten ställts ned efter rapport. Vi ser en del köpare av optioner med längre löptid framförallt calls och säljare av optioner med lösen i juni inför långhelgerna.  I övrigt är det  lugnt på optionsmarknaden med låg omsättning.

Större optionsaffärer
Nokia Juni 42 puttar
Sandvik juli 90 puttar
Ericsson Juli 75 puttar
Volvo juni 100 calls, september 120 calls och dec 80 puttar år 2015

Mest omsatta warranter utgivna av Handelsbanken denna vecka
NOK4F 48SHB
GET4H 210 SHB
VOL4F 105SHB
GET4T 160SHB
SEB4F 90SHB

Underliggande med störst rörelse senaste 10 dagarna
AstraZeneca
Getinge B
SSAB A
Kinnevik B
Nokia Sek

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Investor B
Nordea
Handelsbanken A
Swedank A

Senaste veckan har implicit volatilitet ökat mest i
Getinge B
Elekta B
Swedish Match
Lundin Mining SDB

Senaste veckan har implicit volatilitet minskat mest i
AstraZeneca
MTG B
Kinnevik B
Sandvik

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet