Mayday, Mayday

Efter att Theresa May misslyckats en tredje gång med att få igenom sitt avtal för Storbritanniens utträde ur EU har den politiska situationen förvärrats ytterligare i landet. Lars Henriksson, strateg på Handelsbanken kommenterar.

EU har sagt att en förutsättning för att få en förlängning av slutdatumet till 22 maj, var att det brittiska parlamentet röstade igenom det avtal som May förhandlat fram. När så inte skett har EU sagt att Storbritannien måste presentera en plan innan den 12 april för hur de vill gå vidare, som EU kan överväga för att undvika att landet kastas ur unionen den 12 april. En sådan plan bör antingen innehålla en garanti om en mjukare brexit eller en längre framflyttning av datum för utträdet för att ge plats för en ny folkomröstning eller ett nyval. Storbritannien kan också välja att återkalla sin ansökan om utträde, men det verkar i dagsläget vara ett osannolikt scenario. 

"EU:s tålamod börjar att tryta"

Vi tror inte heller att det brittiska parlamentet kommer att låta landet ”krascha” ur unionen utan ett avtal. I en av de indikativa omröstningar som hölls förra onsdagen röstade 400 av underhusets 650 medlemmar emot det. Men tålamodet hos EU börjar tryta och det är inte läge för Storbritannien att vara oklara.

Det som ytterligare försvårar är att Theresa Mays position som premiärminister är kraftigt hotad. Hon lovade att avgå om underhuset röstade igenom hennes förslag, men hon kommer också att få svårt att sitta kvar om den linje hon hela tiden drivit helt måste överges.

Vårt huvudscenario är fortsatt att Storbritanniens utträde ur EU skjuts fram till åtminstone årsskiftet och att landet förmodligen genomför en ny omröstning eller ett nyval.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet