Nya EU-ledare har utsetts

I tisdags blev det klart att Europeiska rådet nominerar Ursula von der Leyen till ordförande för EU-kommissionen samt Christine Lagarde som ECB-chef. Trots den utdragna förhandlingsprocessen tog det betydligt kortare tid än för fem år sedan, då det krävdes uppemot tre månader för att nå en lösning. Men ännu är det inte helt klart, skriver vår makroekonom Erik Meyersson i en kommentar.

Valet av den nuvarande tyska försvarsministern von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen var sannolikt ingens förstahandsalternativ, och är än så länge bara en nominering, då en majoritet i EU-parlamentet måste rösta ja till en utnämning. För Lagarde krävs det att eurogruppens finansministrar officiellt föreslår den nuvarande IMF-chefen som ny ECB-chef samt att Europeiska rådet samråder med både ECB-rådet och EU-parlamentet för att hon ska kunna ta över posten när Draghi slutar i oktober.


"EU-parlamenetet måste rösta ja till von der Leyen"

Den i Bryssel födda von der Leyen har lång politisk erfarenhet inom de tyska kristdemokraterna. Innan hon blev försvarsminister var hon både arbetsmarknads- och familjeminister, och hon sägs ha goda relationer med förbundskansler Angela Merkel. Dock är von der Leyen impopulär bland Merkels koalitionspartners SPD, vilket gjorde att Tyskland avstod i tisdagens omröstning. Det har varit allmänt känt att Merkel önskat att EU-kommissionens nästa ordförande ska vara från Tyskland, och om hon blir vald blir hon den första kvinnan på posten. Men det internpolitiska priset kan visa sig bli högt.

"Lagarde är mer politiker än ekonom"

Christine Lagarde har tidigare varit Frankrikes finansminister och är sedan 2011 chef för IMF. Till skillnad från de tidigare ECB-cheferna har hon en längre karriär som advokat och politiker än som ekonom och hon saknar penningpolitisk bakgrund. Men hennes erfarenhet inom finansiella marknader är gedigen, och hon är van att kommunicera med både marknader och press. Hennes tidigare uttalanden relaterade till ECB i egenskap av IMF-chef kan tolkas som att hon lär fortsätta i Draghis huvudspår. Valet av Lagarde gör att ECB nu kan komma att ha både en chef och en vicechef som inte bara kommer från Sydeuropa, utan som också är före detta finansministrar och mer politiker än ekonomer. Det senare leder nog till att ECB:s stab och chefekonom Philip Lane får ta ett stort ansvar för de mer tekniska aspekterna, vilket förhoppningsvis ger Lagarde möjlighet att fokusera på utmaningar som att leda ECB-rådet samt samarbetet med övriga EU-institutioner om frågor som bankunion, eurobudget och makrotillsyn. Om Lagarde slutligen tillträder som ECB-chef blir hon den första kvinnan på posten, liksom hon var först att "spräcka glastaket" inom det franska finansministeriet och som IMF-chef.

 


Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet