Prisade spartips

Till skillnad från många andra ekonomipristagare är 2017 års Nobelpristagare i ekonomi, Richard Thaler, ovanligt konkret i sin forskning. Han utgår gärna från praktiska ekonomiska frågeställningar. I senaste numret av Fokus Placeringar skriver Mats Nyman om några tips kring sparande och placeringar som kommer direkt från Thalers forskning.

Spara mer – i morgon. Om du inte tycker att du har råd att spara mer i dag, lägg upp ett månadssparande som ökar automatiskt varje år. De flesta får löneförhöjning vid varje årsskifte. Om man samtidigt ökar sparandet märks det inte i plånboken att man lägger undan mer varje år.

Tänk efter före. Om du kommer på dig själv med att vara i färd med att betala mer för en aktie än du först tänkt dig: ta en paus. Skriv ner din motivering eller vänta ett dygn. När du gjort det känns det förmodligen inte lika angeläget längre.

Strunta i andra. Det är lättare sagt än gjort, men ska man slå marknaden måste man agera annorlunda (annars är det bara att köpa en indexfond). Om alla andra köper kanske du ska sälja. Och när alla andra säljer ska du förmodligen köpa.

Glöm startvärdet. Det finns inget magiskt med kursen du köpte en aktie för, det är historia i samma ögonblick som köpordern gått igenom. Analysen när du köpte aktien kanske var korrekt, men om marknadsförutsättningarna förändras måste du ompröva din analys. Det är bara att bita i det sura äpplet och gå vidare.

Richard Thalers böcker är fulla med roliga exempel på hur irrationellt vi människor ofta beter oss, men de ger också värdefulla råd om hur man kan ersätta vår snabbtänkande ”reptilhjärnas” beslut med ett mer logiskt och långsiktigt tänkande.Se gärna EFN-intervjun med Elin Helander om det unika med Thalers tänkande, eller se Thalers egen Nobelföreläsning.

 

 

EFN intervjuar Elin Helander 

Richard Thalers Nobelföreläsning

Läs fler artiklar i Fokus Placeringar

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet