Spreadcertifikat - ett nytt sätt att placera

Nyligen lanserade vi på Handelsbanken en ny placeringsform som vi kallar Spreadcertifikat. Läs och lyssna på Kristin Gulliksson, Sales Manager på Handelsbanken, när hon blir intervjuad av Nasdaq och berättar om den nya placeringsformen.

Handelsbanken har precis lanserat en ny produkt, vad är det ni har listat?
Stora förvaltare och investerare har under många år dragit nytta av att handla så kallade spreadar. Att handla spreadar innebär att det går att tjäna pengar när spreaden, den relativa prisskillnaden, mellan två olika tillgångar ökar eller minskar. Det kan dock vara både svårt och dyrt att handla spreadar. Därför erbjuder vi på Handelsbanken nu en färdigpaketerad lösning som vi kallar Spreadcertifikat.


Kan du beskriva kort vad ett spreadcertifikat är?
Ett Spreadcertifikat består av två underliggande tillgångar, exempelvis två aktier, två index, två råvaror eller en kombination av två utav dem. Den ena tillgången har du en positiv syn på och den andra en negativ. Med Spreadcertifikat får du högst avkastning när den tillgången du har en positiv syn på ökar i värde och den du har en negativ syn på faller. Du kan även få bra avkastning så länge som den positiva tillgången utvecklas bättre än den negativa. Spreadcertifikatets dagliga avkastning är kopplat till skillnaden mellan den procentuella utvecklingen i de två underliggande tillgångarna.


Vilka fördelar finns det med att handla Spreadcertifikat jämfört med liknande produkter på marknaden?
I dagsläget finns ingen liknande produkt om man inte vill handla flera separata produkter. Spreadcertifikaten är en färdigpackad lösning skulle du vilja ha samma exponering skulle du fått köpa ett Longcertifikat och ett Shortcertifikat och skulle då behöver du binda dubbelt så mycket kapital. En annan fördel med Spreadcertifikaten är att de viktas om dagligen och på så vis får alltid lika stor exponering i båda tillgångarna.

När och varför ska jag som investerare handla Spreadcertifikat?
Spreadcertifikat passar när du har olika syn på två underliggande tillgångar och tror att den ena ska utvecklas bättre än den andra. Ett exempel som vi har tagit fram är att handla en aktie som vi Handelsbanken tror mer på mot en aktie som vi tror mindre på. Certifikatet kan även passa när du tror att en aktie, exempelvis H&M ska utvecklas väl men kanske samtidigt är orolig att börsen ska falla. I samband med kollapsen av Lehman Brothers under finanskrisen 2008 föll världens börser kraftigt, så även den svenska börsen. Under de efterföljande 6 månaderna från den 1 augusti 2008 föll den svenska börsen med cirka 25 procent, samtidigt som H&M-aktien var nära oförändrad. Den som hade köpt Spreadcertifikat H&M mot Stockholmsbörsen (OMXS30™) hade under den perioden fått en avkastning på cirka 29 procent.

Vad ska man tänka på innan man handlar Spreadcertifikat?
Precis som med alla värdepapper är det viktigt att man förstår hur produkten fungerar, vilka risker som finns och vilken avgift produkten har. Läs gärna mer om detta i broschyren och Slutliga villkor.

Var kan jag handla dessa instrument?
Certifikaten är börsnoterade värdepapper som är listade här hos Nasdaq. Du kan precis som med en vanlig aktie enkelt köpa eller sälja Spreadcertifikaten hos din bank eller aktiemäklare.

Källa text och film: Nasdaq

Läs mer om Spreadcertifikat här

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet