Vad händer på världens börser?

Det har varit ovanligt skakigt på världens börser den senaste tiden. Peter Bolte, som ingår i teamet som förvaltar Handelsbankens allokeringsfonder, berättar hur de ser på oron.

Vad är det som händer på världens börser?
- Nedgångarna den senaste tiden har varit dramatiska. Världsindex har fallit med nästan 10 procent under oktober och vissa aktiemarknader ännu mer.

Marknaden fokuserar mycket på den pågående rapportperioden. De amerikanska bolagen har generellt levererat starka rapporter, men detta har inte räckt eftersom förväntningarna har varit högt ställda och det inte finns utrymme för besvikelser.

Hur tolkar ni denna oro?
- Vi ser för närvarande nedgångarna som en rekyl efter en lång period av kraftig uppgång. De amerikanska teknikbolagen har till exempel tappat rejält, men det är också de som utvecklats starkt tidigare i år. Och trots den senaste tidens kursfall har en del aktier stigit med närmare 75 procent bara i år. Så med högt ställda förväntningar och höga aktievärderingar finns det inte utrymme för besvikelser. Dessutom är marknaderna oroliga för hur handelskriget kommer utvecklas, stigande räntor och hur en vikande global konjunktur påverkar bolagens vinster framöver.

Hur agerar ni nu?
- Vi följer utvecklingen noga. Det finns risk för att oron består den närmaste tiden, men vi tror som sagt för närvarande att detta är en normal rekyl efter en längre tids börsuppgång. Vi har en neutral position i aktier. 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet