Årets fond 2016: Handelsbanken Nordiska Småbolag

Fondhandelsplatsen Fondmarknaden har vid en ceremoni i Stockholm idag, utsett Handelsbanken Nordiska Småbolag till årets bästa fond alla kategorier, Årets Fond 2016. Fonden utsågs även till Årets Nordenfond 2016.

Vi träffade Tore Marken som förvaltar Handelsbanken Nordiska Småbolag för några snabba frågor.

Stort grattis Tore! Varför har Nordiska Småbolag har lyckats så bra?

-        Vi har jobbat, som vi alltid gör, med att leta bolag som är billigare än sin historik och har stigande vinstförväntningar. Under 2016 hittade vi många bolag inom sektorer som råmaterial, IT-konsulter och shipping som var både lågt värderade och hade positiva vinstrevideringar. I fonden finansierade vi detta med undervikter i ”dyra” bolag med negativa vinstrevideringar. 

Vad tror du om börsen 2017? Vilka är utmaningarna och möjligheterna?

-        Jag tror inflation och räntemarknaden är det stora hotet. Stiger inflationen mer än väntat i USA, Sverige och Europa kan det bli kraftiga överraskningar på räntemarknaden. Detta skulle självklart också påverka värderingen av aktiemarknaden.

-        På den positiva sidan har vi bättre ekonomisk tillväxt i USA, Kina och Europa i år jämfört med 2016. Mera stimulanser från Trump men också ett Europa där byggandet ökar kan ge riktig fin fart på tillväxten med stigande vinster som resultat.   

 

Tore Marken, fondförvaltare, Handelsbanken Fonder

 

Motiveringen till Årets Fond 2016:

”En fond som under flera år haft andraplatsen i sin kategori går i år upp på första plats och gör det dessutom med bred marginal. Fonden har i år lyckats väl med sina placeringar i små- och medelstora bolag på sin marknad och till normal risk för sin kategori.

Vid bedömningen av årets bästa fond har en stor vikt lagts vid fondens mycket goda förvaltning under den senaste treårsperioden samt förmågan att leverera goda resultat i såväl upp- som nedgångar.

Vidare i jämförelse med samtliga fonder på Fondmarknaden.se påvisar fonden även under 2016 på goda resultat trots turbulenta börser och unika marknadsförhållanden. Vi har därför valt att utse Handelsbankens Nordiska Småbolagsfond till Årets Fond.”

Källa: Fondmarknaden.se

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Fullständiga informationsbroschyrer med fondbestämmelser och faktablad hittar du på handelsbanken.se/fonder.

Kommentarer (1)

  • Hej Tore! Är småsparare. Hur kan det komma sig att fonden handelsbanken nordiska småbolag har gått ner så kraftigt i slutet på 2018.  Du har en mycket hög förvaltningsavgift som borde tillåtit en mer noggrann förvaltning och aktiv omplacering för att dämpa nedgången.  Mina andra fonder på liknande marknader med en förvaltningsavgift på runt 0,5 % har inte gått ner mer. Mvh, Alex Ross

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet