Så funkar Spreadcertifikat

Fokus Placeringar

Att ”handla spreadar” är en strategi som hedgefonder och andra stora förvaltare använt sig av länge. Men det finns även färdigpaketerade lösningar, som Handelsbankens spreadcertifikat. I senaste numret av Fokus Placeringar förklarar Kristin Gulliksson hur det fungerar.

Spreadcertifikaten ger en möjlighet att handla spreadar, det innebär att man kan tjäna pengar när den procentuella prisskillnaden mellan två olika tillgångar, spreaden, ökar eller minskar. Men eftersom det är både svårt och dyrt att göra detta själv erbjuder vi spreadcertifikat.

Ett spreadcertifikat består av två underliggande tillgångar, exempelvis två aktier, två index, två råvaror eller en kombination av dessa. Att handla spreaden innebär då att placeraren har en tro om att den ena tillgången ska utvecklas bättre än den andra. Certifikatets dagliga avkastning är kopplad till den procentuella prisutvecklingen mellan de båda tillgångarna.

Säg att du exempelvis tror att Axfood-aktien ska utvecklas starkare än ICA-aktien framöver. Då kan du köpa ett spreadcertifikat med aktierna i Axfood och ICA som underliggande tillgångar. Går Axfood upp 1 procent och ICA ner 1,5 procent under en dag så kommer ditt spredcertifikat att öka med 2,5 procent den dagen.

Exempel Spreadcertifikat

En fördel med spreadcertifkat är att du tar bort marknadsrisken. Det spelar alltså ingen roll om både Axfood och ICA skulle tappa i värde så länge som Axfood tappar mindre än ICA. OmICA i stället utvecklas bättre än Axfood tappar spreadcertifikatet motsvarande procentuella skillnad i värde. Det är alltså alltid den relativa procentuella skillnaden som avgör avkastningen för certifikatet. 

Spreadcertifikaten handlas precis som aktier över börsen. Du kan ha ditt spreadcertifikat i en depå, på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. 

Spreadcertifikat passar den som är aktiv i sitt sparande och har en tro på att en viss tillgång ska utvecklas bättre än en annan. Vi erbjuder för närvarande cirka 30 olika spreadcertifikat, men ger löpande ut nya.

Innan du handlar, tänk på att det är viktigt att läsa de produktspecifika villkoren samt att förstå vilka kostnader och risker som finns med placeringen.

 

Läs fler artiklar i Fokus Placeringar här

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Fullständigt prospekt för Spreadcertifikat utgörs av Grundprospekt för Handelsbankens MTN-, Warrant- och Certifikatprogram och slutliga villkor för respektive erbjudande som finns att tillgå på handelsbanken.se/grundprospekt_ shb. 

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet