Så står sig den svenska kronan

Fokus Placeringar

Den svenska kronan har påverkats både av beskedet om Storbritanniens utträde ur EU och av valutgången i USA. Makroekonom Helena Trygg förklarar hur och varför.

Hur påverkas den svenska kronan av Brexit och valet i USA?

 – Den svenska kronan är, precis som den svenska börsen, volatil. Det vill säga den rör sig mycket när stora händelser sker i omvärlden. Efter folkomröstningen i Storbritannien den 23 juni i år har den svenska kronan blivit mer värd mot det brittiska pundet. Ett brittiskt pund kostade drygt 12 kronor den 23 juni och en vecka senare drygt 11 kronor, det vill säga kronan stärktes med 8 procent. En amerikansk dollar kostade före presidentvalet den 8 november 9 kronor och hade stigit något en vecka senare så är det inte samma mönster som vid Brexit, då kronan har försvagats mot dollarn.

Hur kan det komma sig?

– Efter Brexit föll räntorna i Storbritannien men efter presidentvalet i USA har amerikanska räntor stigit. Bland annat lockar högre räntor kapital vilket gör att valutan stärks. En annan orsak är hur finansmarknaden tror att  respektive centralbank kommer att agera framöver. Den brittiska centralbanken, Bank of England, kommer troligtvis att sitta still i båten ett bra tag till medan centralbanken i USA, Federal Reserve, ligger i startgroparna för en höjning av sin styrränta. Vår svenska Riksbank kommer med stor sannolikhet att behålla samma låga (negativa) ränta i åtminstone ett år till.

Om man funderar på att åka utomlands, var ska man julhandla?

– Den närmsta tiden blir nog shopping, resa och hotell dyrare i såväl USA som i de länder i Europa som har euro, medan London står sig väl som resmål, åtminstone i valutasammanhang. Rörelserna på valutamarknaden är stor efter presidentvalet den 8 november, främst kronans försvagning mot den amerikanska dollarn. Så varför inte julhandla på hemmaplan i år!

 

VI INTERVJUADE

HelenaTrygg

 

 

Läs fler artiklar i Fokus Placeringar

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet