Trumps första 100 dagar

Fokus Placeringar

Den politiska agendan är tunn trots fagra löften från USAs president Donald Trump. Efter drygt 100 dagar kan vi konstatera att det är snabba puckar som gäller, men det metodiska och ihärdiga reformarbetet lyser med sin frånvaro, även i kongressen. Det säger Handelsbankens makroekonom Petter Lundvik i en intervju.

Vad har Trump lyckats med hittills?
– Han har tillsatt en vakant position i högsta domstolen, som nu återigen har konservativ majoritet, och stoppat genomförandet av ett färdigförhandlat handelsavtal med Asien och Australien.

– Dessutom har Trump genom att använda en speciell ångerlag avskaffat regleringar och lagar som infördes av Obama i slutet av hans presidentperiod. Bland annat gällande vapeninnehav för personer med mentala problem, miljöskydd, kolbrytning och integritetsskydd på internet.

– När representanthuset nyligen röstade för att lägga ner och ersätta "Obamacare" togs ett första steg i denna riktning. Men nu återstår sannolikt segdragna förhandlingar i senaten för att förslaget ska bli verklighet.

Vilka är de största motgångarna?
– Trump har stött på motgångar i kongressen om finansieringen för en mur mot Mexiko. Även arbetet med en skattereform har fastnat i kongressen, trots enighet över partigränserna om en företagsskattereform. Och oenigheten om hur inkomstskatterna ska förändras är stor.

– Dessutom har de begränsningar han infört för immigration och inresor till USA stoppats av domstolarna. Och inget har hänt med vare sig infrastrukturinvesteringar eller löftena om att återföra jobb från Kina till USA.

Kan man vänta sig reformer redan efter 100 dagar?
– Nej, det är för tidigt att döma ut presidenten. Men allt metodiskt och ihärdigt reformarbete lyser med sin frånvaro, både hos presidenten och i kongressen. En jämförelse är Barack Obamas största framgång under sin tid vid makten, sjukvårdsreformen ”Obamacare”. Arbetet med den började omedelbart efter Obamas tillträde. Sen följde ett ihärdigt förhandlade och reformen röstades igenom i kongressen 14 månader efter att han tillträtt som president.

Petter Lundvik

 

Läs fler artiklar i senaste numret av Fokus Placeringar

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet