Vykort från solbältet - reflektioner från bolagsbesök i USA

Fond i fokus

När våra amerikaförvaltare träffar fondernas portföljbolag i USA passar de även på att spana in nya trender och leta nya investeringsmöjligheter. Handelsbanken Fonders Joakim By som har besökt företag i solbältet berättar om två av amerikafondernas investeringar i området.

Nio av USAs tio snabbast växande städer ligger i solbältet som sträcker sig mellan Florida i öst till Kalifornien i väst. Allra snabbast växer staden Phoenix i Arizona. En stor del av denna befolkningstillväxt beror på migration från övriga delar av landet. Det varma klimatet lockar pensionärer vilket leder till fler arbetstillfällen inom service och hälsovård. Men även unga flyttar in eftersom prisnivån dessutom är rimlig, bland annat på boende. Utöver ett behaglig väder med sol och värme lockar det gynnsamma företagarklimatet, med låga skatter för både privatpersoner och företag.

Arizona är en av de delstater som väntas ha högst jobbtillväxt de kommande åren enligt Forbes magazine. Med en positiv demografi och fler arbetstillfällen räknar vi även med en god vinsttillväxt för bolagen i regionen, och det finns många intressanta investeringar.

När befolkningen växer, växer även behovet av utbildad arbetskraft vilket gynnar vårt innehav i Grand Canyon Education som bland annat utbildar sjukvårdspersonal. Bolaget har valt att nischa in sig på utbildning inom sjukvård och lärarutbildning. Inom dessa områden är konkurrensen lägre samtidigt som efterfrågan på utbildad personal väntas vara fortsatt stark.  Grand Canyon uppfyller många av de önskemål vi har på våra portföljbolag. Med en god lönsamhet och hyggligt bra värdering i grunden har de en unik position på sin marknad. Och goda möjligheter att förbättra lönsamheten genom en kombinationen av traditionellt universitet med campus och stark tillväxt inom online-utbildningen.

Med det varma klimatet i solbältet och en växande befolkning kommer också ökad efterfrågan på luftkonditionering. Ett bolag vi investerat i på det temat är Watsco, en ledande distributör av bland annat luftkonditionering och ventilation. Över 70 procent av bolagets försäljning är reparation och service vilket gör efterfrågan förutsägbar. Bolaget har en mycket stark marknadsposition i Florida, Texas och Arizona, delstater med stor inflyttning. Vi ser också tydliga tecken på att den yngre generationen, millennials, nu börjar flytta hemifrån. Det gör att bolaget väntas har en god, stabil tillväxt framöver.

Förutom att komma närmare och ta tempen på bolagen vi investerar i ger dessa investerarresor alltid nya intressanta uppslag. Luftkonditionering och ventilation kräver el, och på temat miljö träffade vi flera intressanta bolag inom sol/och vindkraft och vattenåtervinning som vi nu tittar närmare på.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Fullständig informationsbroschyr med fondbestämmelser, faktablad och kursutveckling finns på handelsbanken.se/fonder

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet