Innovation skapar tillväxt i Kina

Fond i fokus

Kina rycker snabbt fram inom teknologisektorn med många innovativa, starka bolag som kan bli mycket stora. Det är ett av skälen till vår långsiktigt positiva syn på investeringar i Kina, skriver fondförvaltaren Mikael Sens i en kommentar.

Det är högtryck i många sektorer i Kinas näringsliv. Framåtandan är slående och alla vill bli störst, bäst och vackrast inom sina branscher. Det är mitt intryck efter ett femtiotal möten med företag i Asien i början av sommaren.

En förklaring till mängden välmående innovativa bolag är målmedvetna satsningar från Kinas ledning. Den inhemska konsumtionen är allt viktigare för företagen, men för att hålla tillväxten uppe vill Kina helst undvika ett handelskrig och landet kommer att fortsätta att gradvis öppna upp ekonominför utländska företag. Ett exempel är One Belt One Road – den nya sidenvägen – ett led i Kinas långsiktiga ambition att samarbeta och öka handeln med många länder i Asien, Mellanöstern, Europa och Afrika för att bolagen ska kunna växa snabbt både i Kina och utanför.

Som en följd av handelskonflikten med USA vill Kina minska beroendet avamerikansk teknologi. Landet väntas satsa stort på att komma ikapp inom områden där USA är starka, som flygsektorn och jordbruket. Men på vissa områden är man redan ikapp. Några av de mest framgångsrika kinesiska bolagen inom teknologisektorn är i dag världsledande. Med en lång tradition av innovation går utvecklingen snabbt. Den kinesiska konsumenten gillar ny teknologi och har lätt att ta till sig nya produkter.

Företagen har kunnat ta fram, testa och vidareutveckla konkurrenskraftiga produkter för hemmamarknaden.Under 20 års tid har Kinas ledning investerat i infrastruktur och transporter i effektiva näringslivskluster och satsat på företag inom teknologisektorn.

Mer än hälften av Kinafondens värde är investerat i ledande teknologibolag,särskilt inom internetsektorn. Det enskilt största innehavet är Tencent, som har mer än en miljard kunder och är störst inom sociala nätverk och on-linespel i Kina.

Foto från Fokus Placeringar nr 5, 2018

Ofta fastnar vi för marknadsledande bolag inom områden som har medvind och god strukturell tillväxt, till exempel vår placering i företaget Han’s Laser. De levererar laserrelaterade applikationer inom skärning, svetsning och märkning men också systemintegration, med bland annat Apple som kund.

Ett annat innehav är Sunny Optical Techhnology, som tillverkar kameralinser och moduler för mobiltelefoner, men som även har större möjligheter på marknaden för kameramoduler till bilar och räknar med att växa med 20 procent per år de närmaste åren. Andra företag vi investerat i är ACC Technologies, som levererar ljudkomponenter till bland annat Apple, och Hangzhou Hikvision, en global ledare inom mjukvara för videoövervakningssystem. Kina är definitivt mer än ett billigt tillverkningsland som kopierar andra länders innovationer.

Med den tioåriga industriplanen ”Made in China 2025” vill landets ledare öka innovationstakten inom områden där Kina fortfarande ligger lite efter. Hälsovårdssektorn är ett sådant, där ambitionen är att ligga i framkant. Med erfarenhet från sektorer som internet och digitalisering bör utvecklingen av hälsovårdssektorn i Kina kunna ta ordentlig fart och vi räknar med fler spännande investeringarpå sikt inom avancerad hälsovård. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fullständiga informationsbroschyrer med fondbestämmelser och faktablad hittar du på handelsbanken.se/fonder

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet