Kinesiska techaktier intressanta

Fond i fokus

Ratingföretaget Moody’s räknar med att Kinas finanser kommer att försvagas av stigande skulder och en lägre tillväxt. I maj sänke de landets kreditbetyg. Men det finns områden som växer snabbt, som digitala tjänster, och det finns många intressanta kinesiska teknologibolag, säger Mikael Sens som förvaltar Handelsbankens Kinafond.

Hur väljer ni aktier i fonden?
– Ofta fastnar vi för marknadsledande bolag inom områden som har medvind just nu. Då menar vi områden som har god strukturell tillväxt. I likhet med andra asiatiska börser är det till stor del höjda vinstprognoser som driver aktiekursutvecklingen i Kina. Därför går vår filosofi ut på att hitta företag som kan komma att överträffa marknadens vinstförväntningar. För att lyckas analyserar vi allt från konjunktur och strukturella branschtrender till enskilda bolags marknadspositioner, produktutveckling och små detaljer i deras bokföring.

Är det någon placering som sticker ut?
– Det enskilt största innehavet i fonden är Tencent, som med mer än 1 miljard kunder är störst inom sociala nätverk och online-spel. De kinesiska internetanvändarna tillbringar nästan halva sin tid på nätet på bolagets olika plattformar. Teknologiaktier står för halva fondens värde och andra stora innehav är Alibaba, TSMC, NetEase, Momo och Sunny Optical. Alla dessa växer snabbt och har hög lönsamhet, starka kassaflöden och ljusa framtidsutsikter.

Vilka börser handlar ni på?
– Vi investerar framför allt på börserna i Hongkong, Taiwan och USA eftersom vi hittar många bra kinesiska bolag där. Antalet investeringar på fastlandsbörserna kommer förmodligen att öka framöver, inte minst på Shenzhenbörsen, där det finns intressanta teknologibolag.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Fullständig informationsbroschyr med fondbestämmelser, faktablad och kursutveckling finns på handelsbanken.se/fonder 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet