Snabb vändning i rysk ekonomi

Fond i fokus

För ett år sedan målade Christopher Sundman upp en dyster bild av rysk ekonomi. Nu ser det ut som om både ekonomin och börsen är på väg upp.

Hur ser läget i ekonomin ut, frågar vi Handelsbanken Fonders Rysslandsförvaltare Christopher Sundman?
– Även om Ryssland fortfarande lever med underskott i budgeten har läget förbättrats mycket snabbare än vi vågat tro.

Industriproduktionen har vänt upp och BNP-siffrorna har överraskat positivt sedan årsskiftet. Man har också genomfört reformer, till exempel inom jordbrukssektorn, i en strävan att bli självförsörjande. Och jordbruket slår nu nya skörderekord, vilket bidrar till tillväxten.

Varför har den ryska börsen gått så starkt?
– Vändningen i ekonomin, råvarupriser som återhämtat sig samt en starkare rubel är de främsta förklaringarna. Börsen räknar nu med en starkare ekonomi och med en förväntad vinsttillväxt för bolagen på 15–20 procent kan börsutvecklingen bli god även under hösten.

Hur agerar ni i Rysslandsfonden?
– Förra hösten stuvade vi om i portföljen och investerade då till exempel i elektronikkedjan Mvideo och i Sberbank, som värderades lågt. Aktierna har nu återhämtat sig rejält. Ryssarna lägger nästan en tredjedel av lönen på mat. Med en allt starkare ekonomi gynnar det matvarukedjor som X5. Under våren har vi ökat innehavet i bolaget. Vi gillar också bostadsbyggaren Etalon, som vinner på både lägre räntor och behovet av fler och modernare lägenheter i Moskva och S:t Petersburg. Trenden är att flygresorna inom Ryssland har ökat med 20 procent på ett år och den yngre generationen reser mer. Det är bra för fondens innehav i Aeroflot och aktiekursen har mer än dubblats i år.

 

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Fullständiga informationsbroschyrer med fondbestämmelser och faktablad hittar du på handelsbanken.se/fonder.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet