Spänt läge i Turkiet

Fond i fokus

Krisen i Turkiet har varit i fokus de senaste veckorna. Landets ekonomi är under hård press och ordkriget med USA trappas upp. Christopher Sundman på Handelsbanken Fonder, som bevakar området, berättar mer.

Vad har utlöst krisen?

– Sanktioner från USA och ett intensivt ordkrig mellan presidenterna Trump och Erdogan har fått marknaden att fokusera på Turkiets stora budgetunderskott och den privata sektorns upplåning i utländsk valuta. Gnistan som utlöste händelseförloppet var att Trump krävt frisläppande av den amerikanske pastorn Brunson, som satts i husarrest efter anklagelser om inblandning i kuppförsöket i Turkiet förra året, vilket inte skett. Allt sedan USA införde dubbla strafftullar på flera turkiska varor, bland annat stål, så har styrkemätningen varit i gång.

 

Vilka effekter kan krisen få?

– På valutamarknaden syns redan spridningseffekter. Den fallande turkiska liran har dragit med sig andra tillväxtmarknadsvalutor, som den ryska rubeln och den sydafrikanska randen. Men även euron har försvagats till följd av ökade risker i det europeiska banksystemet. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's nedgraderade turkiska statsobligationer. Det gör att en del investerare inte får äga dessa, vilket kommer att skapa ytterligare press. Europeiska centralbanken har varit ute och flaggat för riskerna. Banker som spanska BBVA och franska BNP har dotterbanker i Turkiet och vid en kapitalkontroll kan de bli låsta eller tvungna att skriva ned dotterbolagen med upp till 10 procent av eget kapital.

– Men även politiskt är situationen känslig. Turkiet kan besluta sig för att lämna NATO eller öppna gränserna mot Europa, vilket kan skapa en ny flyktingvåg.

 

Vad krävs för att stabilisera läget?

– Inflationen i Turkiet ligger på 15 procent, så en kortsiktig åtgärd kan vara att höja räntan med minst 5 procentenheter. Men man skulle även behöva ta till åtgärder som en stramare budget och högre skatter för att få ner underskotten i ekonomin, samt att koppla den turkiska liran till den amerikanska dollarn eller euron. Efter stöd från Qatar på 15 miljarder dollar spekuleras det i ytterligare stöd från Ryssland och Kina som kan lösa problemen temporärt. Landet kan också få något slags stöd från Internationella valutafonden.

 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet