Penningpolitisk revolution

Helena Trygg

Hauhiko Kuroda vilade sannerligen inte på krutet i samband med sitt första penningpolitiska möte som chef för Bank of Japan. Förväntningarna på att den före detta chefen för asiatiska utvecklingsbanken skulle presentera penningpolitiska stimulanser uppfylldes med råge. Centralbankens balansräkning kommer att fördubblas genom ytterligare köp att statsobligationer med längre löptid. Dessutom beslutades att centralbanken får köpa mer riskfyllda tillgångar. Allt detta i ett (sista?) försök att stävja deflationen.

Bakgrunden är att Japan under nästan två decennier haft deflation. Nu har den japanska centralbanken tillsammans med den japanska regeringen kommit överens om att det nya inflationsmålet ska vara 2 procent och uppnås inom 2 år.  För att uppnå detta har Bank of Japan beslutat att nästan fördubbla den monetära basen.

Kommer då detta att hjälpa? För att få lite perspektiv så har Bank of England och den amerikanska centralbanken Federal Reserves varit mer expansiva genom sina köp av olika tillgångslag än vad den japanska centralbanken varit. Dessutom har andra centralbanker runt om i världen inte brottats med fallande priser på det sätt som den japanska centralbanken erfarit under lång tid.

De kritiska röster som höjts hävdar att det är underliggande faktorer i kölvattnet efter finanskrisen som gör att den japanska ekonomin inte växer och att det därför inte kommer att hjälpa med en expansiv penningpolitik. Visst har den japanske ekonomin många utmaningar, med en krympande befolkning, världens nästa högsta statsskuld (tvåa efter Zimbabwe), krympande pensionsfonder och deflation under lång tid.

Beslutet från den nye centralbankschefen visar att de tar sitt uppdrag på allvar och att de mer än överträffar förväntningarna på vad en centralbank kan ta till för att uppnå sina mål. Den envisa deflationen måste stävjas och det är precis vad centralbanken försöker göra. Nu får framtiden utvisa om det var tillräckligt.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet