Världens mäktigaste kvinna sitter kvar

Helena Trygg

Efter 12 år som tysk förbundskansler tyder det mesta på att Angela Merkel sitter kvar efter valet på söndag. Med ytterligare en mandatperiod på fyra år närmar hon sig CDU-kollegan Helmut Kohls rekord. Det innebär också att valet inte bedöms få någon inverkan på de finansiella marknaderna skriver Lars Henriksson, Handelsbankens valutastrateg, i en nyligen publicerad kommentar.

För bara ett halvår sedan såg det annorlunda ut. Det socialistiska partiet (SPD) hade bytt partiledare till den populäre Martin Schulz, en frontfigur inom socialdemokratin i Europaparlamentet och känd som en stark europaanhängare. När han tillträdde i januari i år fick SPD ett kraftigt uppsving i opinionen. På ett par månader steg deras opinionssiffror med som mest 12 procent och i mars/april var partiet bara någon procent efter Merkels CDU. Sen dess har SDP fallit tillbaka till samma nivå som innan partiledarbytet.

Merkel har haft medvind i form av en stark tysk ekonomi som fått många att återvända till hennes parti. Utan att egentligen backa från en generös flyktingpolitik har partiet påskyndat processen att återföra personer som inte beviljas asyl och begränsat anhörighetstillstånden. För det är uppenbart att Merkels och CDU:s generösa flyktingpolitik har haft ett pris i opinionsundersökningarna.

Merkels legendariska motto, ”wir schaffen das” (ungefär ”vi fixar det”) kom av många att användas emot henne, och från början av flyktingkrisen hösten 2015 och ett halvår framåt tappade partiet cirka 10 procent i opinionsundersökningarna. Samtidigt växte det nationalkonservativa, Alternativ für Deutschland, med ungefär lika mycket. Terroristattentatet i Berlin i december 2016 spelade sannolikt också en stor roll. Men lättnader i flyktingströmmarna och en stark ekonomi med fortsatt sjunkande arbetslöshet har fört CDU halvvägs tillbaka till där de var innan tappet, cirka 36 procent. Det Socialistiska partiet ligger långt efter, runt 22 procent, och ser inte ut att kunna utmana CDU om regeringsmakten.

Den nuvarande koalitionsregeringen mellan CDU och SPD kommer troligtvis inte att hålla. I första hand vill Merkel bilda regering med antingen miljöpartiet De Gröna eller det pånyttfödda Fria Demokratiska Partiet, som båda verka ha stöd av lite mindre än 10 procent av väljarkåren. Troligen kommer hon att behöva stöd från båda partierna. Det eurofientliga AfD kommer under alla omständigheter även i fortsättningen att ha väldigt lite att säga till om.

Det innebär att Tyskland med stor sannolikhet kommer att ånga på som vanligt efter söndagens val och att deras fokus på en stark europeisk union ligger fast. Världens mäktigaste kvinna sitter kvar.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet