Från handlargolvet V2

Handlargolvet

Den här veckan har oron för den globala tillväxten stört marknaden. Pressen på råvarusektorn har fortsatt samtidigt som oljepriset har fortsatt vara volatilt. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1325 – 1380 och är i skrivande stund ned ca 0,5 procent sedan förra veckan.

På måndagen stängde Stockholmsbörsen liksom övriga Europabörser oförändrat och tappade uppgångar tidigare under dagen efter ytterligare nedgång för oljepriset.

Stockholmsbörsen steg på tisdagen, en uppgång driven främst av cykliska aktier då råvarupriserna vänt uppåt under dagen samtidigt som de kinesiska finansmarknaderna stabiliserats något.  

På onsdagen presenterades starkare kinesisk handelsdata än väntat. Exporten föll med 1,4 procent, jämfört mot en väntad nedgång på 8 procent. Den starka statistiken gav stöd åt Stockholmsbörsen som liksom de ledande Europabörserna som steg med verkstadssektorn i täten. 

Torsdagen var en volatil handelsdag, men trots ett stabiliserat oljepris och minskad oro för Kina föll Stockholmsbörsen. Förnyad oro för den globala tillväxten var den övergripande orsaken till nedgången.  

Stockholmsbörsen backade på fredagen tyngd av råvarubolag då priset på oljan rasat rejält, Brentoljan handlas i skrivande stund under 30 dollar per fat. Under eftermiddagen publicerades amerikansk statistik som visade att detaljhandelsförsäljningen minskade mer än förväntat i december och det var generellt minskad global riskaptit. 

På bolagsfronten var den stora nyheten att Statoil har köpt nästan 12 procent av Lundin Petroleum för 124 kronor per aktie. Boliden har fortsatt lida av de låga priserna på basmetaller. MTG steg efter att ha höjt priset rejält på streamingtjänsten Viaplay i Sverige. Fingerprint Cards, som haft en tuff start på 2016, har fortsatt att falla och har nu fallit över 30 procent hittills i år.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet