Från handlargolvet V36

Handlargolvet

Trots en relativt lugn start på veckan, efter förra veckans stora rörelser på börserna, återkom oron över tillståndet i den kinesiska ekonomin efter att ny statistik visat på minskande ekonomisk aktivitet i landet. Oljan handlas över förra veckans nivåer men har haft stora intradagrörelser. Stockholmsbörsens omxs30 index har trots stora rörelser hållit sig inom 1460-1500 intervallet och är ungefär på samma nivå som för två veckor sedan.

Torsdagens stora events var räntebeskeden från både riksbanken och ECB. Båda lämnade styräntorna oförändrade. Europabörserna tog ytterliggare fart efter ECB beslutat att höja andelsgränsen för värdepapper som köps i det pågående QE-programmet. Även uttalande från ECB-chefen Draghi om ökade nedåtrisker tolkades av vissa som att ECB är redo att agera ytterliggare i framtiden ökade riskaptiten.

Riksbankens beslut att lämna reporäntan oförändrad fick kronan att stärkas mot Euron. Även IMF har i veckan varit ute och varnat för nedåtrisker i världsekonomin. På statistiksidan har vi bland annat sett något högre KPI siffror och något lägre PMI siffror från EMU området. Från USA något högre bygginvesteringar, produktivitetssiffror samt ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn jämfört med förväntningarna. Statistik över orderingången för tunga lastvagnar i nordamerika kom in betydligt lägre än motsvarande månad förra året.

På onsdagkvällen offentligjordes även centralbankens analys över tillståndet i ekonomin den så kallade "Beige bok" som visade på fortsatt ekonomisk återhämtning i de flesta delar av landet om än i varrierande måttlig fart. Idag fredag har vi fått se sjunkande svensk industriproduktion för juli månad jämfört med månaden innan. I eftermiddag presentaras statistik över sysselsättningen i USA som kan ha betydelse för tidpunkten för den förväntade räntehöjningen från den amerikanska centralbanken.

Trots att börskurserna mest styrts av makronyheter sticker två bolag ut. Elekta presenterade sin kvartalsrapport under tisdagen och aktien reagerade positivt efter viss lättnad efter många dåliga kvartal. På onsdagen hade Getinge sin kapitalmarknadsdag och där den nya VDn presenterade nya finansiellamål och ett besparingsprogram, vilket fick fart på aktien uppåt. Amerikanska Joy Global, verksam inom tillverkning av bland annat utrustning till gruvindustrin, sänkte under torsdagen sina prognoser. Astra Zeneca har gått relativt starkt efter bland annat analysuppgraderingar och nyheten om utlicensieringen av preparat till Valeant. Generellt har så kallade defensiva aktier gått bättre än råvarurelaterade och industriaktier.

Värderingen av den implicita volatiliteten är upp jämfört med en vecka sedan och markant upp om man tittar tillbaka till början av augusti. Främst de månader som är närmare till lösen. Dessa optioner innehåller mest rörelse (gamma) och värderas givetvis högre när vi har dessa stora framförallt intradag-rörelser i marknaden. Dock har vi sett VIX indexet börjat sjunka tillbaka från nivåer ovan 30 nivån och handlas i skrivande stund kring 25,5.

Igår torsdag började värderingen av den implicita volatiliteten komma ned en del framförallt på indexoptioner men åkte imorse uppåt igen när vi återigen fått se breda nedgångar på de europeiska börserna i spåret av de asiatiska. 

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Getinge
Astra Zeneca
MTG
Kinnevik

Veckans Förlorare
SSAB
Sandvik
Lundin Petroleum
ABB
Electrolux

Större optionsaffärer
Skf sept 150 puts
Nordea okt 95 och 85 puts
Getinge sept 210,215 calls och 195 puts
Tlsn dec 50 calls och sept 48 puts

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
ERI5K 100SHB
BOL6A 190SHB
VOL5L  95SHB
HM 5I 335SHB
DNBW15U115HA
BOL5J 165SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Lumi 
Bol
Lupe
SSAB
Nokia

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
ABB
Ica
Trel b

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Boliden
SSAB
Nokia
Husqvarna
Investor

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
Ekta b
Ica

 

Ansvarig: Jonas Andersson

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet