Från handlargolvet V37

Handlargolvet

Börsveckan har varit relativt lugn med något mindre slag än tidigare veckor och i kölvattnet av den amerikanska sysselsättningsstatistiken från i fredags som ytterligare spädde på osäkerheten kring tidpunkten för amerikanska centralbankens förväntade räntehöjning.

Måndagen startade med att USA börserna hade stängt på grund av Labour Day. Stockholmsbörsen återhämtade sig och steg i början av veckan och toppade ur på 1520 nivån. Initialt med förhoppningar om ytterligare kinesiska stimulanser efter kinesisk bytesbalansstatistik. Fokus verkar dock igen ha flyttats en del från Kina och världskonjunkturen till nästa veckas Fed möte.

Under onsdagen visade arbetsmarknadsstatistik över lediga platser i USA att läget förbättrats till högsta nivån sedan 2000. Från USA har vi även fått ökande affärskedjeförsäljning fallande grossistlager och en veckosiffra över nyanmälda arbetslösa i linje med förväntningarna. Från Europa har vi bland annat fått högre än förväntad BNP-statistik från både Sverige och EMU-området samt högre tyska exportsiffror.

Boliden upp tillsammans med basmetallerna som gått starkt denna vecka. Idag fredag pressas teleoperatörerna efter att Telia Sonera och norska Telenor avbrutit sina planer på att fusionera sina danska verksamheter. TDC ned mest efter att konsolideringen av den danska marknaden stannat av.

ABB hade under onsdagen en kapitalmarknadsdag där bolaget meddelade att man omorganiserar bolaget och annonserade ytterligare besparingar. Aktien som gått starkt inför kapitalmarknadsdagen men föll tillbaka till samma nivåer som i början av veckan. Autoliv har också gått starkt i början av veckan bland annat med stöd av kinesisk bilförsäljningsstatistik för augusti som visade på en svag ökning efter två fallande månader. VDn för General Electric har i en intervju med Blomberg News uttalat sig konfident över att försäljningen av sin hushållsdivision till Electrolux kommer att gå igenom.

Ica presenterade stabila försäljningssiffror under tisdagen. Vi har under veckan sett rejält fallande klädhandelstatistik i både Tyskland och Sverige vilket ökar osäkerheten kring Hennes & Mauritz försäljningssiffror som presenteras i mitten av nästa vecka. Vi har sett en del analysuppgraderingar inom verkstadssektorn och Ericsson har gjort ett förvärv inom tv media sektorn och köper det amerikanska bolaget Envivo för 125 miljoner USD.

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionsmarknaden har fortsatt vara relativt rörlig och i stort följt rörelserna på börsen. Börs upp volatilitet ned, framförallt i optioner med kortare löptid. Sett från förra fredagen är volatiliteten generellt ned, men då gäller det att komma ihåg att vi avslutade förra veckan med ett brett börsfall på ca 2 procent.

VIX index är ned på veckan och i aktieoptioner med längre löptid har volatiliteten generellt stått relativt still till något sjunkande. Trots detta handlas de flesta optioner med högre implicit värdering än historiskt om man tittar tillbaka 60 dagar. Märkbart är också att den så kallade skewn, dvs skillnaden i värdering mellan out of the money puttar och calls ökat rejält. Banker och till viss mån verkstad sticker ut på uppsidan medan ökningen är lägre i operatörerna.

Vi ser fortsatt främst köpintresse av volatilitet främst i aktieoptioner med lösen december och framåt. I optioner med kortare löptid har det varit mindre aktivitet. Priserna är relativt dyra och stor osäkerhet råder åt vilket håll värderingen skall ta vägen. Då vi har lösen i septemberoptioner nästa fredag har många flöden varit kunder som stängt eller rullat sina positioner framåt i tiden.


Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Boliden
Skf b
Atlas Copco
Skanska
Swedbank

Veckans Förlorare
Mtg
Getinge

Större optionsaffärer
Dnb mars 130 calls och 110 puts
Tlsn dec 48 calls, sept 50 och dec 48 puts
Ica sept 320 calls
Nda dec 16 100 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
BOL5V 125SHB
BOL5J 165SHB
BOL6A 190SHB
VOL5K 100SHB
VOL5I 120SHB
SSA5J  40SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Boliden
Elekta
Lundin mining
SSAB
Getinge

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Holmen
Ica
Oriflame
Sandvik

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Electrolux

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
Nokia
Autoliv
Skanska
Boliden
Assa Abloy

 

Ansvarig: Jonas Andersson

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet