Från handlargolvet V41

Handlargolvet

Stockholmsbörsen har gått starkt i veckan efter förra fredagens oväntat svaga sysselsättningsstatistik från USA. Börsen är i skrivande stund upp nära 5 procent på veckan. Aktiemarknaden tolkade siffrorna tillsammans med gårdagens släpp av protokollet från FEDs tidigare möte att räntehöjningarna skjuts längre fram i tiden.

Den amerikanska dollarn har försvagats mot Euron under veckan och råvarupriserna har gått upp. Oljan prisas stabilt över 50 dollar efter förhoppningar om eventuella produktionsminskningar på OPEC och icke OPEC ländernas möte i Wien den 21 oktober. Även vissa förhoppningar om ökad efterfrågan driver priset. Vi har sett stark statistik över svensk industriproduktion, europeisk detaljhandel och tysk klädförsäljning medan svagare statistik över tyska industriorders och industriproduktion (jämfört med förväntningarna) IMF har också sänkt sina estimat över den globala tillväxten. Börserna i fastlandskina som varit stägnda en längre tid öppnade i slutet av veckan på plus.

Natten till idag annonserade gruv-och råvaruhandelsföretaget Glencore produktionsminskningar av främst Zink men även bly och koppar vilket satte fart på miningaktierna. Boliden upp över 14 procent i skrivande stund. Telia har gått svagt i veckan efter att de förra veckan meddelade att de vill sälja sin asiatiska verksamhet. Funderingar finns över den framtida utdelningen då en stor del av bolagets snabbväxande verksamheter avyttras. Även Svenska Dagbladets nyhet att bolaget utreds av amerikanska myndigheter pressade aktien under tisdagen då kursen gick ned över 3 procent.

Teleoperatörssektorn har gått relativt svagt tillsammans med läkemedelssektorn som pressats främst i USA efter förra veckans uttalande från presidentkandidaten Clinton att läkemedelspriserna är för höga. Råvarurelaterade bolag och verkstadsbolag har gått bäst under veckan. Denna sektor är den sektor som gått sämst den senaste tiden efter oro över den globala konjunkturen. Den svenska banksektorn har gått relativt starkt. Den europeiska sektorkollegan Deutsche Bank tagit nedskrivningar och funderingar finns om Credit Suisse behöver stärka sin kapitalbas för att nå upp till kapitalkraven.

Några bolag utanför index som gått starkt är Autoliv, Elekta efter att bolaget på en investerarlunch upprepade budskapet från sin senaste kapitalmarknadsdag samt Fingerprint som annonserade nya orders och höjda prognoser. Aluminium tillverkaren Alcoa som var först ut av de amerikanska bolagen rapporterade ett sämre resultat än väntat och om drygt en vecka börjar de svenska bolagen presentera sina siffror över det tredje kvartalet.

Värderingen av den implicita volatiliteten har fallit rejält i slutet av veckan. Trots den positiva avslutningen på förra veckans börs och fallande VIX index så höll sig volatiliteten kvar på höga nivåer i början av veckan. Vi har under veckan sett stora rörelser på index och underliggande vilket till viss del motiverade försiktigheten att sälja på optioner. Idag fredag är den implicita värderingen av optionerna som sagt ned överlag främst råvarusektor, verkstad och bank. Två exempel som sticker ut är högre prissättning av Telia optioner i december där det under veckan varit stora köpare och fortsatt ökad prissättning överlag i Electrolux optioner inför kommande rapport och eventuellt ytterligare information kring köpet av GE hushållsdivision.

Omsättningen på optionsmarknaden har varit relativt hög och köpdrivet. De flesta större affärer har gjorts i december optioner. Nästa fredag är det lösen på oktober optionerna och veckan efter startar rapportsäsongen i Sverige vilket troligen kommer att hålla uppe värderingen en del på optionerna med kortare löptid. VIX-index handlas i skrivande stund under 18 ned från förra 28 nivån där den handlades i mitten på förra veckan. Nästa fredag är det lösen på oktober optionerna och veckan efter startar rapportsäsongen i Sverige vilket troligen kommer att hålla uppe vär

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
SSAB
Boliden
Sandvik
Lundin Petroleum
Skanska

Veckans Förlorare
SCA

Större optionsaffärer
NDA december 105 calls
STB december 28, 34 calls
Telia december 43, 44 puts
Sandvik december 70, 80, 85, 90 calls
Statoil december 2016 160 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
BOL5J 145SHB
BOL6B 200SHB
STLW15X130HA
HM 5K 330SHB
LUP5W 100SHB
SSA5V 34SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
SSAB
Boliden
Lundin Mining
Lupe
Sca

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
ABB
Kinnevik
Swedbank
SHB
SEB

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Elekta

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Lundin Mining
Volvo
Sandvik
MTG
SHB

 

Ansvarig: Jonas Andersson

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet