Från handlargolvet V43

Handlargolvet

Denna vecka har fokus varit rapportsäsongen som nu har dragit igång på allvar i Sverige då ett hundratal bolag har rapporterat. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1435 – 1500 och är i skrivande stund upp ca 3 procent sedan förra veckan.

På måndagsmorgonen presenterades kinesisk statistik som visade att den kinesiska tillväxten inte var så låg som väntat, vilket fick dollarn att stiga då det minskar sannolikheten att Fed skjuter på den första räntehöjningen. Den kinesiska statistiken kan tolkas som hyfsad då det inte är extremt dåliga siffror som presenteras och Stockholmsbörsen liksom de Europeiska börserna stängde handeln på plus, men ett tapp i oljan tyngde. På tisdagen meddelade den Europeiska centralbanken att låneförhållanden förbättrats, vilket tyder på att det är slut med fortsatta lättnader och såväl Stockholmsbörsen som de ledande Europabörserna vände nedåt.

Europabörserna steg på onsdagen och det var främst bolagsrapporter sin bidrog till detta. På torsdagen meddelade ECB att de lämnar räntan och QE-programmet oförändrade, som väntat.  Samtidigt antydde ECB-chefen Mario Draghi på att ytterligare penningpolitiska stimulanser från centralbankens håll kan bli aktuella i december, vilket initierade ett globalt börsrally. På fredagen fortsatte torsdagens uppgång och Stockholmsbörsen, liksom de ledande Europabörserna handlades högre i spåren av ECBs uttalanden. 

På bolagsfronten har det varit rapportstorm. Generellt sett så har globala bolag lyckats ganska bra, medan bankerna har drabbats av det volatila tredje kvartalet. De stora bankernas räntenetto var överlag svagare än förväntat.  Det har kommit kurshöjande svenska rapporter från bland annat Assa Abloy, Atlas Copco, Electrolux, Volvo, Boliden och Sandvik. Ericsson och Saab presenterade däremot sämre siffror.

Med de flesta bolagsrapporter ute och efter hopp om ytterligare stimulanser från ECB samt sänkta reservkrav från Kina så har värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna rasat och många papper prisas nu på historiskt sätt relativt låga nivåer. Autoliv 3 månaders kontrakt har fallit från högsta nivåerna 32 i augusti till ca 20, vilket är betydligt lägre än 25 nivån där den prisats större del av året. Samma kontrakt i HM prisas kring 17 vilket är årslägsta och ett fall från 24 nivån under september. Telia Sonera sticker ut där volatiliteten fortfarande är historiskt hög efter alla köpflöden framförallt i decemberkontrakten samt omvärderingen av synen på förväntad rörelse i underliggande. 3 månaderskontraktet har fallit tillbaka från toppen 34 ned mot 26 nivån. Bör påpekas att innan höstens turbulens prisades det kring 17-18 nivån.

Veckans Vinnare (OMXS30 bolagen)

Tele2
MTG
Atlas Copco
Assa Abloy
Sandvik

Veckans Förlorare
SSAB
Ericsson
Handelsbanken
Lundin Petroleum

Större optionsaffärer
NDA november 90, dec 85 puts
SKF december 150, 160 calls samt 135 puts
NHY november 32 december 34 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
BOL6B 200SHB
ERI5K  90SHB
VOL5K  90SHB
ORKW15X58HA
NDA5K 100SHB
VOL5K  95SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Lundin Mining
SKF
Skanska
Trelleborg
SSAB 

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Swedish Match
HM
Holmen
Meda
ABB

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Alla Bolag fallande vol

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
Atlas Copco
Electrolux
Volvo
Sandvik
Tele2

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet