Från handlargolvet V44

Handlargolvet

Denna vecka har centralbanker åter varit i fokus och det är framförallt Fed, ECB och BOJ som driver marknaden just nu. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1485 – 1505 och är i skrivande stund på ungefär samma nivå som förra veckan.

Veckan inleddes med en lugn handel på Europabörserna efter förra veckans rally och uttalandet från Draghi samt den kinesiska räntesänkningen.  Stockholmsbörsen sjönk på tisdagen med banker som sänken, och tappade något mer än de stora Europabörserna. Oljan pressades, Brentoljan föll nästan 2 procent i och noterades därmed vid tvåmånaderslägsta.

På onsdagen steg Stockholmsbörsen tillsammans med övriga Europabörser efter positiva bolagsrapporter. Sveriges Riksbank meddelade att de lämnar reporäntan oförändrad och Riksbanken drog även ned reporäntebanan. Reporäntan bottnar på -0.41 procent under 2016, vilket indikerar 60% sannolikhet för en 10-punktersänkning. Den amerikanska centralbanken Fed meddelade som väntat under onsdagskvällen att styrräntan lämnas oförändrad ytterligare en tid, men lämnade samtidigt dörren öppen för en höjning i december. Detta tolkades som att centralbanken har förtroende för USA:s ekonomi och är mindre bekymrad än tidigare för utvecklingen globalt, vilket ledde till en dollarförstärkning och ett fall för metallpriser. Stockholmsbörsen präglades av ett stort antal bolagsrapporter på torsdagen, och handlades liksom de större europeiska börserna övervägande minus. På fredagen är det halvdag på Stockholmsbörsen, och dagen inleddes med stigande kurser. När Stockholmsbörsen har stängt presenteras Chicago inköpschefsindex och Michiganindex som visar konsumentförtroendet i USA. 

På bolagsfronten har rapportsäsongen fortsatt och mer än hälften av bolagen har mött eller slagit vinstförväntningarna. Fingerprint Cards har stått för veckans mest uppseendeväckande kursrörelser och har gått upp ca 16 procent under veckan. Det är veckans klart mest handlade aktie och stod för nästan hälften av omsättningen på börsen under den tidiga fredagshandeln.

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna har fortsatt att falla. VIX-index handlas stabilt under låga 15. Relativt lugna indexrörelser och avslutande rapportperiod har satt press på priserna främst i optioner med kortare löptid. Efter att bolagen rapporterat tenderar priserna på optioner falla då osäkerheten försvinner. Antalet större affärer i optionsmarknaden har varit lägre än föregående vecka. Vi har främst sett säljare i kortare kontrakt medan det fortfarande finns köpare i längre optioner, dvs. med löptid mars och framåt. Dock är inte köparna lika aggressiva som tidigare. Två bolag som sticker ut är givetvis optioner i Fingerprint där underliggande aktie rört sig extremt mycket och där värderingen av optionsvolatiliteten kommit upp och rör sig rejält mycket. Även värderingen av optioner i Electrolux har efter rapporten ökat i kortare kontrakt inför bolagets "hearing" med det amerikanska department of justice idag fredag. Osäkerheten är stor hur det skall bli med bolagets köp av amerikanska GEs vitvaruenhet. Även värderingen av den implicita volatiliteten i banksektorn är lite upp efter att bankaktierna är den sektorn som gått sämst denna vecka.

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
SCA
Assa Abloy
Ericsson
Skanska
Astra Zeneca

Veckans Förlorare
Nordea
SEB
Telia
Handelsbanken
Swedbank

Större optionsaffärer
Electrolux december 250, 280 calls
Astra Zeneca december 585 calls
Storebrand mars 25 puts
Nordea december 100, 102,5 calls
Sca november 260, mars 260 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL5K  90SHB
BOL5K 175SHB
ERI5K 100SHB
BOL5W 150SHB
BOL6B 200SHB
ERI5K  90SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Lundin Mining
Nokia
SSAB
MTG
Ericsson

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Swedish Match
HM
Swedbank
ICA
Holmen

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Electrolux
Lundin Mining
Stora Enso
SEB
SSAB

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Nokia
Skanska
SCA
Alfa Laval
Boliden

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet