Från handlargolvet V45

Handlargolvet

Denna vecka har fokus återigen legat på rapporterade bolag samtidigt som marknaden fortsatt söka svar på när den amerikanska centralbanken Fed ska höja räntan. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1500 - 1530 och är i skrivande stund upp ca 2 procent sedan förra veckan.

Stockholmsbörsen steg på måndagen efter starkare europeiska inköpschefsindex än väntat. Kinas officiella tillverknings-PMI landade något svagare än väntat för oktober, medan Caixins tillverknings-PMI blev något bättre. Indexen indikerar dock en fortsatt krympande aktivitet i den kinesiska industrin.

På tisdagen steg oljepriset till tvåveckorshögsta med optimism inför onsdagens amerikanska lagerdata, vilket hjälpte energisektorn högre och gav stöd till Europabörserna.

På onsdagen presenterades stark amerikansk sysselsättningsstatistik för oktober. Statistiken kan ses som en fingervisning inför fredagens officiella jobbrapport, en rapport som anses extra viktig med tanke på Feds agerande de kommande månaderna. Janet Yellen sade på onsdagseftermiddagen att USA:s ekonomi utvecklas väl trots att jobbskapandet har dämpats den senaste tiden, vilket stärkte dollarn. Dollarförstärkning bidrog till att verkstadssektorn gick mycket starkt, men minskar generellt aptiten på råvaror. Det bidrog till att Stockholmsbörsen steg tillsammans med flera av de större europeiska börserna.

På torsdagen tyngde råvarusektorn och en del verkstadsbolag index, men Stockholmsbörsen stängde på minus efter att ha tillbringat större delen av dagen på oförändrade nivåer.

På fredagen presenterades oväntat starka jobbsiffror från USA, siffror som visade att den amerikanska sysselsättningen ökade kraftigt under oktober och ökar sannolikheten för att Fed höjer räntan i december. Stockholmsbörsen steg direkt efter beskedet. 

På bolagsfronten föll Electrolux sedan det amerikanska justitiedepartementet meddelat att de avvisar det senaste förslaget från bolaget för att köpa GE Appliances som otillräckligt. Tele2-aktien stärktes av beskedet om en sammanslagning i Kazakstan. För Volvos del noterades det att orderingången för lastbilar i Nordamerika föll 45 procent i årstakt till 25200 enheter i oktober. Störst omsättning, men även stora svängningar, har återigen varit i Fingerprint Cards. Strax innan börsens stängning på tisdagen föll aktien handlöst varpå handeln tillfälligt stoppades. Stoppet skedde som automatiska spärrar utlösta av volatilitet, men Nasdaq meddelande att makulering av vissa affärer inte är aktuellt.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet