Från handlargolvet V46

Handlargolvet

Med de flesta bolagsrapporter ute så har fokus för aktiemarknaden skiftat mot makroekonomiska indikatorer. Förra veckans starka sysselsättningssiffra från USA tillsammans med tal av flera FED-ledamöter under denna vecka, har spätt på tron om en första räntehöjning i december. Veckan startade med kinesisk handelsdata för oktober inklusive importdata för råvaror. Exporten föll 6.9% y-o-y mot förväntat fall på 3.2% och klart lägre än september -3.7%.

Importen föll även den, ner 18.8% mot väntade -15.2%. Den amerikanska dollarn har stärkts mot euron under veckan och råvarorna har fallit. Konjunkturoro tillsammans med stundande räntehöjning har pressat tillbaka börserna denna vecka efter några veckors uppgång. Stockholmsbörsen handlas dock över de lägre nivåerna från slutet av september/början av oktober. Både OECD och ECB-chefen har varit ute och varnat för nedsidor i världsekonomin där den senare även indikerat att ECB kan göra mer i form av stimulanser.

Några bolag som haft större rörelser denna vecka är Trelleborg som under måndagen annonserade att de köper det tjeckiska bolaget CGS vilket mottogs väl av aktiemarknaden och aktien var stundtals upp 12 %. Ericsson har rört sig en del efter sin kapitalmarknadsdag där de annonserade ett samarbete med amerikanska Cisco men där även kostnaderna för sitt besparingsprogram ökar. Aktien har rört sig mest i omxs30 index under veckan och är ned bland annat på Vodafones CAPEX guidning. Oriflame och ICA har kommit med rapporter under veckan där båda aktierna rört sig uppåt. På temat oegentligheter så har Elekta fallit efter att fyra anställda gripits på grund av misstankar om budriggning i Italien. Norska Telenor föll under torsdagen efter att två ledande befattningshavare friställts.

Enda aktien på plus under veckan är Swedish Match som fortsatt gått starkt efter förra veckans rapport. Bolaget har även fått godkänt av amerikanska FDA att göra modifieringar i befintliga produkter. Telia har följt med marknaden svagt ned under veckan dock har bolaget indikerat att det finns intresse från köpare av deras verksamhet i Eurasien som bolaget tidigare meddelat är till salu.

 Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna har börjat krypa uppåt igen efter de senaste veckornas fall. Denna vecka är det egentligen bara optioner i ICA som värderas lägre än förra veckan. Det efter att bolaget kommit ut med sina kvartalssiffror. Electrolux som nu befinner sig i domstolsförhandlingar angående sitt försök att köpa GE vitvaruenhet och osäkerheten kring detta har fortsatt att pressa upp priset på optionerna. Omsättningen i optionerna har varit relativt hög.

I övrigt så har volatiliteten följt med upp efter de stora rörelser vi sett i underliggande bolag. Vi ser fortsatt mest köpare av optioner med längre löptid medan optioner med lösen i framförallt december och januari går att finna en del säljare. Optioner i Telia Sonera har fortsatt att handlas högre än historisk vol dock börjar priserna komma ned och vi har sett en del säljflöden i januari och frammåt. VIX index är upp från föregående vecka och handlas i skrivande stund i 18,3. Omsättningen av optioner är något ned från föregående vecka.

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Swedish Match

Veckans Förlorare
Ericsson
HM
Atlas Copco
Volvo
Handelsbanken

Större optionsaffärer
Electrolux december 270, 300 calls samt december 240 puts
Telia december 45 calls
Alfa Laval januari 150 puts

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL5K  90SHB
BOL6B 200SHB
VOL5W  90SHB
ERI5L  90SHB
BOL6A 190SHB
YARW15L440HA

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Ori
Trelleborg
Securitas
Lundin Mining
Ericsson

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarn
Kinnevik
Investor
Telia
MTG
Getinge

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Elekta
Lundin Minung
Trelleborg
Boliden
Ericsson

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
ICA

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet