Från handlargolvet V47

Handlargolvet

Denna vecka har det fortsatt vara centralbankspolitik som styr börserna tillsammans med utvecklingen på den globala ekonomin. Kopparpriset, som ofta ses som en mätare på tillståndet i den globala efterfrågan, har fortsatt handlas på nära de lägsta nivåerna på 6,5 år. En ganska bra rapportsäsong är över och konjunkturindikatorer ser i allmänhet rätt bra ut.

Dollarn har tagit ordentlig fart och marknaden har alltmer ställt in sig på en räntehöjning i december. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1470 – 1530 och är i skrivande stund upp ca 3 procent sedan förra veckan. 

På måndagen pendlade Europabörserna kring nollan och fokus låg på terrorattacken i Paris trots att den inte fick så stort marknadsgenomslag. Reserelaterade aktier såldes av, och samma sak gällde även för många lyxmärken med koppling till Paris. I tisdagshandeln var det ett rejält köptyck på Europabörserna som fick stöd av bland annat förväntningar om ytterligare stimulanser från ECB efter ett uttalande av centralbankens chefsekonom. Försvarsaktier fortsatte uppåt efter ytterligare franska flyganfall mot IS-mål efter helgens terrorattack. Det amerikanska inflationsutfallet för oktober visade sig vara i linje med förväntningarna och dollarn stärktes efter statistiken. 

På tisdagskvällen rapporterades en rad nyheter som bidrog till ökad terrororo. I handeln låg det fortsatt fokus på internationell säkerhet och Parisattackerna, vilket ledde till att Europabörserna backade på onsdagen. Oljepriset steg rejält efter att data visat på oväntat sjunkande oljelagernivåer. 

På onsdagskvällen indikerade Fed att den amerikanska ekonomin är tillräckligt stark för en räntehöjning, vilket bidrog till att Europabörserna steg överlag på torsdagen. Fredagen är lugn gällande ekonomisk statistik och råvarubolagen gick starkt inledningsvis på fredagen. På bolagsfronten har Securitas stigit efter att bolaget uppgett att de sett en ökad efterfrågan på sina tjänster efter terrorattackerna i Paris. Gruvbolaget Lucara Diamond rusade drygt 30 procent efter ett fynd av en stor diamant vid Karowegruvan i Botswana. Atlas Copco och Assa Abloy steg efter sina respektive kapitalmarknadsdagar. 

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna har fallit tillbaka något efter förra veckans uppställ. Börskurserna är samtidigt upp efter förra veckan korrigering. ViX-index är ned och handlas i skrivande stund kring 17 nivån. Omsättningen har varit något högre än föregående vecka och vi har sett en del säljare i kortare optioner, dvs med lösen i december och januari. Det finns fortfarande köpare i optioner med längre löptid även om de inte är lika aggressiva som tidigare. Optioner i Telia Sonera och Electrolux handlas fortfarande betydligt högre än realiserad volatilitet. Optioner i Meda kvoteras med rak till negativ skew vilket signalerar tro på snabb rörelse åt båda håll. Idag fredag är det förfall för novemberoptionerna och en hel del av flödet är rullningar av positioner framåt i tiden. 

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Lundin Petroleum
Astra Zeneca
Securitas
Sandvik
Assa Abloy

Veckans Förlorare
Volvo
HM

Större optionsaffärer
Nordea februari 85, 95 puts, juni 100 calls , 90 puts
Statoil december 132,5-140 calls
Assa Abloy december 185 calls, 156 puts
Ericsson november 82,5 calls, mars 85 calls
Fingerprint december 400, 480 calls

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL5L  95SHB
BOL6A 190SHB
BOL6B 200SHB
ERI5L  90SHB
VOL5X  85SHB
NOK5L  75SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Ori
Elekta
Lundin Mining
Ericsson
Lundin Petroleum

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Holmen
Swedish Match
HM
Ica
Aliv

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Ericsson
SSAB
Volvo

Senaste veckan har implicit volatilitet  (lösen 2månader) minskat mest i
Elekta
Oriflame
Getinge
Astra Zeneca
Assa Abloy

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet