Från handlargolvet V48

Handlargolvet

I avsaknad av bolagsspecifika nyheter så har börsen igen styrts något mer av makrohändelser. Tittar vi tillbaka en vecka handlas börsen relativt oförändrat. Måndagen började relativt medan tisdagens nyhet att Turkiet skjutit ned ett ryskt militärflygplan spädde på den geopolitiska oron och vi fick se breda börsfall i Europa och på stockholmsbörsen. Under resten av veckan har börserna återhämtat sig med stöd av temat "inga nyheter är goda nyheter" samt förhoppningar om ytterligare stimulanser från ECB nästa vecka. Euron har handlats ned mot den amerikanska dollarn.

Basmetallerna är svagt upp tillsammans med oljan som studsade upp i början av veckan. Opec har sitt nästa möte den 4e december. Under veckan har vi från USA bland annat fått stark statistik över orders varaktiga varor, försäljning nya hem samt något högre bostadspriser. BNP statistik som var i linje med förväntan medan hushållens konfidensindikator kom in något lägre. Från Sverige har vi fått något högre detaljhandelsförsäljning. De amerikanska börserna har halvdag idag fredag.

På bolagssidan har det varit relativt lugnt. I början av veckan bekräftade amerikanska Pfizer samgåendet med Allergan. Pfizer har ju som bekant tidigare varit intresserad av att förvärva Astra Zeneca. Telia Sonera backade initialt under onsdagen efter uppgifter från SvD att bolaget riskerade skadestånd på 15 miljarder kronor som följd av de misstänkta mutaffärerna i Eurasien. Aktiekursen återhämtade sig relativt snabbt bland annat efter uttalanden från bolaget att det finns intresserade köpare av delar av bolagets verksamhet i området.

Byggbolagen har haft blandad utveckling där Skanska stärkts under veckan medan NCC fallit. Skanska föreslår tidigare finanschefen till positionen som ny ordförande medan NCC presenterat nya finansiella mål under torsdagens kapitalmarknadsdag där man bland annat slopar kontantutdelningen för 2015 och delar ut bostadsdelen "Housing" istället. Samtidigt kommer estimaten ned för de framtida utdelningarna.

På aktieoptionsmarknaden är värderingen av den implicita volatiliteten upp något jämfört med föregående vecka. Vi har sett en del större affärer i optioner med lång löptid i både Telia Sonera och Ericsson. I övrigt har omsättningen varit relativt låg. Det finns fortfarande köpintressen i optioner med längre löptid medan optioner med kortare lösentid är mer varierande.

Värderingen av den implicita volatiliteten i Electrolux är upp efter förra fredagens rörelse i aktien som indikerar hög osäkerhet kring de domstolsförhandlingarna om bolagets köp av GE hushållsdel. Rättegången är fortsatt pågående och troligtvis dröjer det en tid innan vi får domstolens utslag vilket nu i slutet av veckan fått priserna på optioner att komma ned en del. Optionsomsättningen i ett av börsen mest volatila bolag Fingerprint fortsätter att öka och värdet på den utestående balansen i de första två månaderna börjar vara i paritet med en del av de större bolagen som exempelvis Investor och Handelsbanken.

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Skanska
Lundin Petroleum
Sandvik
Boliden
MTG

Veckans Förlorare
SKF
Handelsbanken
Nokia
HM
Electrolux

Större optionsaffärer
Telia december 2017 54 call & put
Ericsson december 2017 100 call & put
HM mars 300, 290 puts
Nordea december 92,5 , 85 puts

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL5L  95SHB
BOL6B 200SHB
VOL5L  90SHB
BOL6A 190SHB
SSA6C  45SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Meda
Elekta
Oriflame
Lundin Mining
Lundin Petroleum

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
ICA
Swedish Match
Securitas
Trelleborg
Holmen

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Electrolux
Oriflame
Meda
Nokia
Autoliv

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
SSAB
Elekta
Skanska
Sandvik

 

Ansvarig: Jonas Andersson

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet