Från handlargolvet V49

Handlargolvet

Denna vecka har dominerats av makronyheter och det har kommit tre besked som förväntas avgöra utvecklingen på börserna den närmaste tiden; ECB:s räntebesked på torsdagen, Fed –chefen Janet Yellens tal inför den amerikanska kongressen och fredagens amerikanska jobbdata. Oljan har visat stora rörelser och marknaden har fokus på fredagens Opec-möte gällande en eventuell minskning i oljeproduktionen. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1480 – 1545 och är i skrivande stund ca 2% ned sedan förra veckan.

På måndagen steg Europeiska aktier till ett tremånadershögsta med stort fokus på ECB:s kommande räntebesked. På makronivå påvisade data att antalet kontrakterade köp av befintliga bostäder i USA steg mindre än väntat under oktober.

Tisdagen var en intensiv dag på statistikfronten. Kinas officiella industri-PMI sjönk i november, som förväntat, medan Caixins inköpschefsindex steg från 48,6 till 48,3. Detta inger ökade förhoppningar om mer stimulansåtgärder då statistiken indikerar på en fortsatt press i Kinas tillverkningsindustri. PMI för eurozonen kom in i linje med förväntningarna och USA presenterade ett ISM-index för tillverkningsindustrin som visade den lägsta noteringen sedan 2009. Den negativa amerikanska statistiken fick de större europeiska börserna att sjunka. 

Stockholmsbörsen steg på onsdagen med stöd av förväntningar om nya stimulanser från ECB efter oväntat svag inflationsstatistik för euroområdet.

På torsdagen meddelade ECB-chefen Mario Draghi att QE-programmet förlängs men att omfattningen av programmet inte utökas. Det innebär att Mario Draghi inte lyckats leverera åtgärder i den utsträckning som marknaden önskat, vilket pressade börserna globalt och euron stärktes. Fed-chefen Janet Yellen upprepade att villkoren för en snar räntehöjning nu kan ha uppfyllts, vilket fick marknaden att drabbas av en viss oro.  

 På fredagen inleddes handeln med nedgångar på Stockholmsbörsen påverkat av ECBs stimulansbesked som inte nådde upp till marknadsförväntningarna. Statistik från USA visade att sysselsättningen ökade mer än väntat under november, vilket innebär att marknaden inte längre ser någon anledning för Fed att vänta med räntehöjningen.

Rallyt med Fingerprint har fortsatt med samma kraft som tidigare i väntan på 9 december då bolaget kommer att lämna prognoser för 2016. Bolaget har även tagit plats i Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30, samtidigt som MTG åker ur. Volvo meddelade att de planerar neddragningar i USA på ca 700 anställda på grund av lägre efterfrågan och höga lager, vilket har bidragit till produktionsminskningar. 

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionerna var fallande under början av veckan inför ECB räntebesked och detaljer kring ev utökande av centralbankens stimulansprogram. Centralbanken pekade på fortsatta nedåtrisker och sänkte depositräntan medan de inte lyckades infria marknadens högt ställda förväntningar på ytterliggare stimulanser och vi fick se breda börsfall under torsdagen. VIX index som under veckan fallit till låga 14 nivån har handlats upp och är i skrivande stund strax över 18 nivån. Värderingen av den implicita volatiliteten är upp något i spåren av de stora indexrörelserna dock verkar det för tillfället inte vara någon överdriven oro. Vi börjar närma oss julledigheter med många stängda handelsdagar vilket bromsar efterfrågan en del.

Vi har dock fortsatt sett köpflöden av optioner med längre löptid. I vissa enskilda bolag så har volatilitetsförändringen varit mer markant. I SSAB och råvarubolagen är den upp efter stora rörelser i underliggande. I Electrolux har vi sett ett skifte där värderingen fallit i december optioner medan den ökat i optioner med längre löptid troligtvis då placerarna misstänker att den pågående rättegången kommer att dra ut på tiden vilket också påverkar tron på när framtida rörelser i aktien kommer att vara som störst. Optioner i ICA värderas trots måndagens stora aktierörelser relativt oförändrat.  HUI statistik visade att ICA tappat marknadsandelar. Elekta presenterade sin rapport idag och sedvanligt efter siffror presenterats är värderingen av den implicita volatiliteten ned något.

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Inga bolag på plus

Veckans Förlorare
SSAB
Sandvik
Volvo
Electrolux
Alfa Laval

Större optionsaffärer
Volvo februari 90, 100 calls, 90 puts
Handelsbanken februari 107,5 puts
Ericsson december 85 calls
Fingerprint december 660 calls
Electrolux december 200, 240 puts, mars 240 puts

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
BOL6A 190SHB
VOL5L  90SHB
ERI5L  85SHB
VOL5X  85SHB
BOL6B 200SHB
HM 6A 340SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
SSAB
Sandvik
Boliden
Lundin Petroleum
Elekta

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Securitas
Swedish Match
Telia
Holmen
Husqvarna

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
SSAB
Lundin Petroleum
Electrolux
Sandvik
Boliden

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Telia
Kinnevik
Investor

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet